En vacker avlång tartelett på mördeg med mandel- och kardemummafyllning och ett syrligt lager rödvinbärsgelé. Dekorera vackert med crème fraichemousse, röda vinbär, sockertrådar och svartvinbärsmarshmallows.

Tartelette med mandel- och kardemummafyllning, rödvinbärsgelé och crème fraichemousse

Tartelette med mandel- och kardemummafyllning, rödvinbärsgelé och crème fraichemousse
Recept av Frida Leijon

En vacker avlång tartelett på mördeg med mandel- och kardemummafyllning och ett syrligt lager rödvinbärsgelé. Dekorera vackert med crème fraichemousse, röda vinbär, sockertrådar och svartvinbärsmarshmallows.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda alla ingredienser så att degen precis går ihop i en maskin med vinge. Plasta in degen och låt vila i kyl innan den kavlas ut.
  • Kardemummafyllning:

    • Blanda mandelmassa med smör till en jämn smet i en maskin med vinge. Tillsätt äggen lite i taget, salt och kardemumma.
  • Rödvinbärsgelé:

    • Koka puré, socker och pektin i ett par minuter tills det tjocknar. Rör i gelatinet och låt svalna.
  • Crème fraichemousse:

    • Koka upp socker och vatten till 121°. Vispa upp äggulan. Slå sockerlagen över äggulan under vispning.
    • Smält gelatinet och vispa ner i äggblandningen.
    • Blanda äggblandningen med crème fraiche till en jämn smet. Vänd ner grädden.
  • Montering:

    • Kavla mördegen 2,5 mm tunn och fodra en tartelettform, ca 29x9 cm. Fyll till hälften med fyllningen. Baka av i ugn på 170° ca 15 min. Låt svalna.
    • Fyll tarteletten med gelén. Låt sätta sig innan moussen spritsas på.
    • Garnera med svartvinbärsmarshmallows, röda vinbär, atsinakrasse och ev sockertrådar.