En smakfull glasstårta på marängbotten med mjuka toner av saffran, vanilj och kola, samt en interiör av frisk sorbet. Ta fram tårtan en stund innan servering så blir den lättare att skära och smakerna kommer till sin rätt.

Tårta på marängbotten och saffransgelato samt sorbet på hallon och citron

Recept av Kenneth Erlandsson

En smakfull glasstårta på marängbotten med mjuka toner av saffran, vanilj och kola, samt en interiör av frisk sorbet. Ta fram tårtan en stund innan servering så blir den lättare att skära och smakerna kommer till sin rätt.

Gör så här

    • Fyll en interiörform, ca 18 cm i diameter med hallonsorbet. Chockfrys i 30 min eller tills den är helt genomfryst.
    • Lägg marängbottnen i en tårtring, ca 20 cm i diameter. Fyll på med saffransgelato. Tryck ner halloninteriören och fyll upp med mer gelato. Chockfrys i 15 min.
    • Bred röd glasyr över tårtan och chockfrys i ytterligare 5 min.
    • Ta bort tårtringen och klä tårtan runt om med chokladdekoren. Garnera ev tårtan med ytterligare chokladdekor.
  • Sorbet på hallon och citron:

    • Mixa hallon och citronsaft lätt så att inte hallonkärnorna slås sönder (då blir det beskt), passera.
    • Tillsätt vatten, socker och bas 50 frukt, mixa slätt.
    • Tillsätt jilk och frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.
  • Saffransgelato:

    • Värm upp 1000 g av den gula basen och rör ner saffranet.
    • Blanda saffransbasen med resterande gul bas, vaniljpasta och kondenserad mjölk och mixa slätt.
    • Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.
  • Gul bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på låg pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädde och äggulor. Värm till 65° och låt gå i 30 min. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.