Stuvad grönkål är en given grönsaksrätt till jul. Johan Backéus vackra variant med syrliga lingon och rökt grädde ger rätten en ny spännande karaktär. Smakrika linser och krossade nötter ger fina texturer och skivor av grönkålsstammen ger inget svinn.

Stuvad grönkål med rökt grädde, linser och lingon

Recept av Johan Backeus

Stuvad grönkål är en given grönsaksrätt till jul. Johan Backéus vackra variant med syrliga lingon och rökt grädde ger rätten en ny spännande karaktär. Smakrika linser och krossade nötter ger fina texturer och skivor av grönkålsstammen ger inget svinn.

Gör så här

    • Blötlägg linserna under natten. Rårör lingon och socker.
    • Förbered och tänd grillen. Blanda grädde, crème fraiche och senap i en värmetålig bunke och ställ i glöden. Lägg alspån i glöden och locket på grillen. Låt grädden reducera tills 3/4 återstår.
    • Koka upp vattnet och lägg ner linserna, salvia, timjan och krossade vitlöksklyftor. Sjud linserna enligt anvisningen på förpackningen. Plocka upp örter och vitlök innan servering.
    • Skala och hyvla löken på mandolin i 3 mm tunna skivor. Skär bort stammen från grönkålen och skär den i tunna skivor. Riv grönkålen i mindre bitar.
    • Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt lök och all grönkål. Sautera ca 2 min och tillsätt den reducerade grädden. Låt koka till krämig konsistens och smaka av med salt och peppar.
    • Toppa den stuvade grönkålen med de kokta linserna, rårörda lingon och grovt krossade hasselnötter.