Smörgåstårta med medelhavssmaker

Smörgåstårta med medelhavssmaker

Smörgåstårta med medelhavssmaker
Recept av Sara Aasum Hultberg

Smörgåstårtan kan med fördel göras i bleck och skäras upp i portionsbitar innan de stryks och garneras. Eller gör dem om små runda bakelser. Servera smörgåstårta med medelhavssmaker som förrätt eller som en lätt lunch. En elegant liten rätt att erbjuda gästerna på t ex konferensen.

Gör så här

  • Rostad vitlökskräm:
    • Blanda vitlöksklyftorna med skalet kvar med lite olja och rosta i ugn på 180° ca 10 min. Låt svalna.
    • Vispa färskost med innanmätet från de rostade vitlöksklyftorna och smaka av med salt och citronskal.
  • Grönsakshack med vitost:
    • Blanda alla hackade ingredienser.
  • Romescosås:
    • Mixa paprika, vitlök, olja och vinäger. Tillsätt mandlarna och mixa så mandlarna fortfarande är lite grovhackade. Smaka av med salt och peppar.
  • Färskostkräm:
    • Vispa färskost, crème fraiche och salt i maskin rejält fluffigt.
  • Montering:
    • Varva bröd, vitlökskräm, grönsakshack, bröd, romescosås, grönsakshack, bröd och vitlökskräm. Toppa med en sista brödskiva och stryk färskostkräm runt hela smörgåstårtan.
    • Bred ut romescosås i mitten på toppen på tårtan och garnera med tomater, soltorkade tomater, gröna oliver, basilika och krasse.