Matjessill med äpple och pepparrotssmetana
En makalöst god sillrätt som har allt. Syltad kålrot i form av Napoleonhattar fyllda med smakrik smetana blir en superkombo till äpplet, den krispiga syltlöken och det frasiga rågbrödssmulet. Rätten kan även göras utan sill för de som vill.
Gör så här
-
Syltad kålrot:
- Skiva kålroten tunt på skärmaskin. Stansa ut i cirklar, ca 5 cm i diameter. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg kålrotsskivorna en och en i lagen. Koka upp och låt allt svalna.
-
Pepparrotssmetana:
- Blanda smetana, pepparrot och citronskal. Låt stå ca 1 tim och dra. Passera genom finmaskig sil så det inte blir beskt. Smaka av med salt och lägg i en spritspåse.
-
Rågbrödssmul:
- Mixa rågbrödet grovt och strö ut på en plåt. Bryn smöret och blanda med smulorna. Rosta i ugn på 160° tills smulorna är gyllene, vänd runt då och då. Tillsätt citronskalet när smulet fortfarande är ljummet. Smaka av med salt.
-
Vid servering:
- Hyvla syltlöken tunt på mandolin och lägg i isvatten. Skär sillen i bitar och lägg upp på ett fat. Sila av kålroten från lagen. Spritsa en klick med pepparrotssmetana på varje kålrotsskiva, vik ihop till Napoleonhattar och lägg på fatet med sillen.
- Hyvla ost och äpple tunt och varva med syltlöken och rågbrödssmulet på sillbitarna. Spritsa pepparrotssmetana på fatet, toppa med smörgåskrasse, citronskal och pepparrot.