Kryddig baskisk cheesecake

Kryddig baskisk cheesecake

Kryddig baskisk cheesecake
Recept av Sara Aasum Hultberg

Den krämiga baskiska cheesecaken har fått smak av julens kryddor - kanel, kardemumma, nejlika och apelsin. Servera gärna cheesecaken med vaniljcrème fraiche och glögginkokta päron.

Gör så här

    • Koka upp grädden med kryddorna. Plasta och låt grädden svalna. Låt dra i kyl under natten. Sila bort kryddorna.
    • Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper upp över kanten.
    • Vispa färskost, socker och fröna från vaniljstången i maskin ca 3 min. Sikta ner vetemjölet och vispa slätt.
    • Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
    • Tillsätt kryddgrädden, salt och apelsinskal i färskostsmeten.
    • Häll smeten i formen och baka i ugn på 230° (medelfart på luftflödet), ca 40 min.
    • Kakan ska ha mycket färg och vara lös i konsistensen när den tas ur ugnen. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ i kyl i minst 8 tim, gärna 24 tim.
    • Låt stå 1 tim i rumstemperatur innan servering.
    • Servera med inkokta päron och vispad crème fraiche med vanilj.