Krämbulle

Krämbulle

Krämbulle
Recept av Alexander Pelli

Bullen bakas av briochedeg och fylls med krämgrädde, dvs vispad grädde blandad med vaniljkräm. Briochedegen innehåller stora mängder ägg och smör. Ägg har många egenskaper, några är att det hjälper till att binda samman fett med vätskan samt att binda mycket luft till degen.

Gör så här

  • Dag 1
  • Fördeg:
    • Blanda samman i 3–5 min.
    • Låt ligga övertäckt i 45–60 min.
  • Bortgörning:
    • Blanda fördegen med strösocker och salt i 10–14 min långsamt. Glutenbildningen skall vara stark.
    • Tillsätt kallt smör i 3 delar, blanda 3–5 min mellan varje del. Skrapa blandaren vid behov.
    • Fortsätt blanda degen långsamt tills den är glansig och homogen. Blanda snabbt vid behov.
  • Liggtid:
    • Lägg i oljad back, förslut. Liggtid 30 min i rumstemperatur.
    • Vik degen, ställ in på kyl i 18–24 h.
  • Dag 2
  • Uppslag:
    • Vikter styckvis och hela bräck: Krämbulle - 55 g eller 60 g 1650 g eller 1800 g per bräck
    • Låt bräcken vila tills avslappnad i kylen under kåpa eller plast.
    • Bräck och runddriv.
  • Jäsning:
    • 26–28° och 75–85% fukt.
    • Äggpensla efter önskemål: Spröa efter rasken vid äggpensling och äggpensla 2 gånger, låt torka mellan penslingarna.
  • Avbakning stenugn:
    • Utan galler från början, sätt in vid behov. Över: ca 180° / Under: 190°
    • Baka i 9–12 min.
    • Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn
  • Avbakning stick-/varmluftsugn:
    • Ca 175° Baka i 9–11 min.
    • Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn
  • Fyllning, krämgrädde:
    • Vispa upp grädden strax efter halvvägs.
    • Väg upp lika delar grädde och valfri kräm, blanda ihop kräm och grädde.
    • Vispa upp till önskad konsistens.
  • Montering:
    • Smält och skira smör. Låt det svalna utan att börja stelna.
    • Doppa 1/3 av bullens ovansida i smöret, arbeta ut smöret över hela ovansidan med hjälp av den andra handen.
    • Låt smöret gå från glansigt till matt, utan att stelna.
    • Blanda upp strösocker med smält smör (ca 1–2 tsk per 1 kg smör), alternativt sikta strösockret, för att bli av med sockerdam.
    • I en skål, gör en liten grop i socker och lägg ner bullen, ös över socker tills den är täckt. Skaka av möjligt överskott av sockret.
    • Sikta ett tunt lager florsocker över bullarna.
    • Stick hål i mitten på bullen så pass djupt du vill fylla bullen.
    • Med slät rund tyll nr 10 eller nr 11, fyll med 45–50 g av valfri krämgrädde. Vid kombinerad fyllning, minska mängden krämgrädde därefter.
    • Avsluta med en knopp av krämgrädde på toppen.
    • Dekorera valfritt efter smak och säsong.