Karamelliserad tartelett med brynt smör och praliné

Karamelliserad tartelett med brynt smör och praliné

Karamelliserad tartelett med brynt smör och praliné
Recept av Sara Aasum Hultberg

Kola med brynt smör i den spröda tarteletten täckt av cremeaux på karamelliserad vit choklad ger tillsammans med karamelliserade hasselnötter och praliné en upplevelse som garanterat kommer att uppskattas av restaurangens gäster.

Gör så här

  • Mördeg:
    • Blanda smör och socker i maskin med vinge på låg hastighet. Tillsätt vetemjöl, ägg och salt . Kör snabbt ihop till en fin deg. Plasta och kyl.
    • Fodra 5 tartelettformar, ca 8 cm i diameter. Frys och baka sedan av på 190° i 6–8 minuter. Låt svalna.
  • Cremeaux med karamelliserad vit choklad:
    • Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull och värm till precis under kokpunkten.
    • Temperera äggulan med liten av gräddkoket. Blanda med resterande i kastrullen och värm till 84° under omrörning.
    • Tillsätt urkramat gelatinblad, choklad och salt, mixa slätt. Plasta mot ytan och kyl.
  • Smörkola med brynt smör:
    • Blanda socker, glykos och grädde och koka på medeltemperatur till 121°. Dra från värmen och tillsätt det brynta smöret.
    • Fyll tartelettskalen och låt stelna i rumstemperatur.
  • Karamelliserade hasselnötter och praliné:
    • Karamellisera sockret lite i taget i en torr panna tills det är gyllene.
    • Vänd ner hasselnötterna och häll ut på plåt. Separera 30 av nötterna och lägg undan till dekoration.
    • Låt resterande stelna. Mixa allt till en slät pralinémassa.
  • Montering:
    • Dela tarteletterna och spritsa cremeaux över dem.
    • Lägg på karamelliserade hasselnötter. Spritsa praliné i små droppar och dekorera med oxalis och bladguld.