Hasselnötspinnar doppade i choklad och rostade hasselnötter
Supergoda glasspinnar doppade i choklad. Glasspinnarna får en längre livslängd när chokladen isolerar gelaton runt om.
Gör så här
-
Hasselnötspinnar:
- Ta hasselnötsgelaton ur gelatomaskinen och fyll i formar med glasspinnar, chockfrys i 30 min.
- Ta glassarna ur formarna. Doppa glasspinnarna i doppchokladen och strö över hasselnötterna innan chokladen börjat stelna.
-
Hasselnötsgelato:
- Blanda vit och brun bas i en stor bunke. Mixa med hasselnötpasta och dextros. Frys i gelatomaskin.
-
Doppchoklad:
- Smält chokladen med kakaosmör eller olja. Se till att allt blandas.
- Dopptemperaturen ska vara 35°.
-
Vit bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Brun bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på mycket hög pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 90°. Sänk temperaturen till 65° och tillsätt chokladen. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.