Supergoda glasspinnar doppade i choklad. Glasspinnarna får en längre livslängd när chokladen isolerar gelaton runt om.

Hasselnötspinnar doppade i choklad och rostade hasselnötter

Recept av Kenneth Erlandsson

Supergoda glasspinnar doppade i choklad. Glasspinnarna får en längre livslängd när chokladen isolerar gelaton runt om.

Gör så här

  • Hasselnötspinnar:

    • Ta hasselnötsgelaton ur gelatomaskinen och fyll i formar med glasspinnar, chockfrys i 30 min.
    • Ta glassarna ur formarna. Doppa glasspinnarna i doppchokladen och strö över hasselnötterna innan chokladen börjat stelna.
  • Hasselnötsgelato:

    • Blanda vit och brun bas i en stor bunke. Mixa med hasselnötpasta och dextros. Frys i gelatomaskin.
  • Doppchoklad:

    • Smält chokladen med kakaosmör eller olja. Se till att allt blandas.
    • Dopptemperaturen ska vara 35°.
  • Vit bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
  • Brun bas:

    • Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på mycket hög pastörisering. Värm till 40°.
    • Blanda de torra igredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 90°. Sänk temperaturen till 65° och tillsätt chokladen. Kyl ner till 4°.
    • Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.