Grillad kejsarhatt med svampragu och rostad grädde
Grillad kejsarhatt eller kungsmussling, som svampen också heter, har fast konsistens och passar utmärkt att grilla. Servera den med en svampragu, karamelliserad grädde, spetskål och svampbuljong.
Gör så här
-
Karamelliserad grädde:
- Häll grädden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 200°. Vispa om i grädden när ett mörkt täcke uppstår på toppen. Upprepa 2–3 gånger tills grädden tjocknar.
- Mixa grädden med en stavmixer eller vispa ihop ordentligt. Smaka av med citronsaft och salt.
-
Svampbuljong:
- Blöttlägg den torkade svampen i vattnet.
- Skiva champinjoner, spetskål och lök. Stek i smör i en kastrull tills det mjuknat utan att ta färg. Täck med vatten och tillsätt den blötlagda svampen med blötläggningsvattnet.
- Låt koka långsamt ca 2 tim. Sila och koka ner till hälften.
- Ta från värmen, lägg i timjan och låt dra i 10 min. Smaka av med citron och salt.
-
Grillad kejsarhatt:
- Dela och snitta kejsarhattarna. Pensla dem med smör och grilla.
- Se till att svampen blir gyllene och varm, salta.
-
Svampragu och spetskål:
- Plocka ner kålen och dela i 50 jämna blad (vid 10 port).
- Grilla svampen i en sil över grillen. Pensla med smällt smör. Grilla tills svampen är varm och gyllene, ca 2-3 min.
- Smaka upp med salt och citronsaft.
- Grilla kålen på samma vis precis innan servering.
-
Vid servering:
- Arrangera svampen till ragun tillsammans med den brynta grädden i djupa tallrikar.
- Toppa med den grillade spetskålen och riv över svart tryffel.
- Hetta upp kejsarhatten och arrangera på tallriken med plockad timjan på svampen.
- Servera med varm svampbuljong vid sidan av.