Franska våfflor eller Pariservåfflor är ett bakverk gjort på frasig smördeg med smörkräm emellan. Degen kavlas med kruskavel i strösocker vilket ger dem dess speciella karaktär. Smörkrämen kan smaksättas med t ex punsch eller kaffe.

Franska våfflor

Franska våfflor

Franska våfflor eller Pariservåfflor är ett bakverk gjort på frasig smördeg med smörkräm emellan. Degen kavlas med kruskavel i strösocker vilket ger dem dess speciella karaktär. Smörkrämen kan smaksättas med t ex punsch eller kaffe.

Gör så här

    • Blanda mjöl och smör i maskin med vinge. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt minst 1 tim.
    • Kavla degen ½ cm tjock, ta ut rundlar, ca 6 cm i diameter. Strö socker på bakbordet och kavla till ovala plattor med kruskavel. Vänd dem ofta under kavlingen. Eller kavla degen tunt direkt med kruskavel på sockrat bakbord, och ta ut kakor med utstickare. Lägg på plåtar.
    • Baka av i ugn på 200° i 7-10 min. Låt kallna.
  • Smörkräm:

    • Arbeta smör och florsocker poröst i maskin. Rör ner äggula och vaniljsocker.
    • Fördela fyllningen tunt på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två till franska våfflor.