Färskostglass med tonka

Färskostglass med tonka

Färskostglass med tonka
Recept av Hilma Strömberg

Glassen med färskost får sin milda kryddiga smak av tonkaböna. Här är glassen gjuten i bollformar av silikon. Se till att glassen har stått en stund i blastchiller innan den tas ur formarna. Glassen kan självklart köras i pacojet och serveras till desserter.

Gör så här

  • Färskostglass med tonka:
    • Koka upp grädde, mjölk, glykos och tonkaböna.
    • Vispa ihop äggula och råsocker. Temperera äggvispet med den varma gräddmjölken och häll tillbaka i kastrullen. Sjud till 83° under vispning.
    • Sila den sjudna krämen över färskosten och gelatinet. Mixa ihop, plasta mot ytan och kyl över natten.
  • Montering:
    • Kör glassmeten i glassmaskin.
    • Spritsa glassen i bollformar av silikon eller andra formar. Stryk av med palett och frys i blastchiller. Eller servera glassen nykörd som dessert.