Färskost- och jordgubbsglass med brynt smörkaka och kryddglaserade jordgubbar
Den mjuka färskostglassen med jordgubbar läggs på ett fluffigt mjölkskum med färskost. Färskosten fungerar som en fin smakbärare och höjer smakupplevelsen på ingredienserna och själva rätten. Till detta serveras en brynt smörkaka som täckts av en söt och kryddig glaze med färska jordgubbar. Kanderade bovetepuffar ger crunch till desserten.
Gör så här
-
Brynt smörkaka:
- Blanda socker, mandelmjöl, vetemjöl och honung i en bunke. Vänd ner äggvita och det brynta smöret om vartannat i de torra ingredienserna.
- Spritsa i 5 runda låga silikonformar, ca 12 cm i diameter. Baka av i ugn på 190° i 10 min.
-
Färskostglass med jordgubbar:
- Koka upp socker, vatten, glykos och mjölk. Dra från värmen och tillsätt urkramat gelatinblad. Låt svalna.
- Mixa ner jordgubbspuré, citronsaft och färskost i glassmeten.
- Fyll i Paco jet-rör och frys helt. Kör glassen innan servering.
-
Kanderade bovetepuffar:
- Koka upp socker och vatten, låt koka till 155°. Vänd ner bovetepuffarna och rör om tills puffarna vitnar och har separerat ifrån varandra.
- Häll ut på ett bakplåtspapper och strö över saltet.
-
Kryddglaserade jordgubbar:
- Koka upp socker och vatten och låt koka till en ljus karamell. Tillsätt jordgubbspurén i omgångar samt citronsaft, vaniljstång, urskrapade frön, anchochili och riven tonkaböna, låt det få ett uppkok. Plasta mot ytan och låt stå 2 tim.
- Sila av. Skär ner jordgubbarna och vänd upp med glazen innan servering.
-
Mjölkskum:
- Koka upp socker med mjölk och citronskal.
- Rör i urkramade gelatinblad, dra från värmen och sila av.
- Tillsätt resterande mjölk, grädde, äggvita och färskost, mixa slätt. Låt svalna till rumstemperatur. Låt det inte bli kallare än så.
- Fyll i sifon och ladda med 3 patroner.
-
Montering:
- Dela kakorna i två och lägg på de kryddglaserade jordgubbarna. Toppa med färska jordgubbar, kanderade bovetepuffar och ätbara blommor.
- Lägg mjölkskummet bredvid kakan och toppa med färskostglassen.