Crème brûlée
Crème brûlée är en uppskattad och efterfrågad dessert. Den är både lätt att göra och perfekt att förbereda. Idealisk dessert att ha med på sommarmenyn, garnerad med färska bär. Eller på vintermenyn, t ex smaksatt med kanel, ingefära eller kardemumma.
Gör så här
-
- Häll grädde och mjölk i en kastrull och lägg ner vaniljfrön och stång.
- Låt gräddmjölken värmas tills det precis börjar sjuda. Ta från värmen och låt dra ca 10 min.
- Rör ihop äggulor och socker. Sila ner den varma grädden ner i äggsmeten under omrörning.
- Fördela äggkrämen i portionsformar.
- Grädda i ugn på 110°, lägsta fläkt, ca 75 min beroende på formens utförande. Brûléerna ska vara dallriga men inte rinniga i konsistensen när de är klara.
- Låt svalna i rumstemperatur och förvara i kyl. Låt gärna bli rumstempererade innan de bränns av.
-
Vid servering:
- Strö rårörsocker över brûléerna och bränn av med en brännare.
- För ett tjockare lager kan ett nytt lager socker strös på och brännas av igen.