Choklad och rom är en klassisk kombo. Den här chokladgelaton har dessutom smaksatts med rökt chili, pasilla de oaxaca. Servera gelaton med en sallad på blodapelsin och granatäpple samt chokladsås smaksatt med anis.

Chokladgelato med rökt chili och rom

Choklad och rom är en klassisk kombo. Den här chokladgelaton har dessutom smaksatts med rökt chili, pasilla de oaxaca. Servera gelaton med en sallad på blodapelsin och granatäpple samt chokladsås smaksatt med anis.

Gör så här

  • Gelato:

    • Värm sockerlag och rom. Lägg chilin i den varma lagen och låt dra i ca 12 tim.
    • Plocka upp alla chilifrukter utom en från lagen. Mixa lagen slät med den återstående chilin.
    • Smält chokladen och blanda med 1 liter av chokladbasen och hälften av chililagen. Tillsätt all chokladbas och mixa. Smaka av med resterande chililag till lagom hetta. Kör i gelatomaskin.
  • Kallblandad bas choklad:

    • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning till en fin, slät bas.
    • Värm grädden och smält ner chokladen. Blanda med basen och låt mogna i kyl (4°) i minst 4 tim (helst i 12 tim).
  • Chokladsås med anis:

    • Värm grädden och blanda ner alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Värm under omrörning tills allt smält samman.
    • Montera ner det rumstempererade smöret för att få en rundare smak och fin glans. Låt svalna och sila.
  • Till glassdisken:

    • Ringla över chokladsås och garnera med pepparstrån och chili.
  • Till servering, dessert:

    • Blanda ihop blodapelsin och granatäpple, ev med lite sockerlag. Garnera ev fruktsalladen med fina skott eller krasse.
    • Servera med gelato med rökt chili, choklad och rom, som ripplas med chokladsås med anis och dekoreras med pepparstrån.