Brownie med blåbärsmarmelad

Brownie med blåbärsmarmelad

Brownie med blåbärsmarmelad
Recept av Kasper Kleihs

En chokladstinn browniebotten med bipollen toppas med hemkokt blåbärsmarmelad som doppats i gianduja med mandel. På detta spritsas vispad och lätt sötad smetana. Resultatet blir en liten, vacker bakelse som slutligen dekoreras med bland annat blåklint och bladguld.

Gör så här

  • Brownie:
    • Vispa socker och ägg fluffigt.
    • Bryn smöret under vispning. Smält ner chokladen i det varma smöret. Häll sedan det i en jämn stråle ner i äggen under vispning.
    • Sikta ner bovetemjölet och tillsätt bipollen och salt, blanda till en slät smet. Häll i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta.
    • Baka på 170° i 20 min. Frys och stansa runda små brownies, ca 5,5 cm i diameter.
  • Blåbärsmarmelad:
    • Koka upp blåbären.
    • Blanda socker och pektin, häll sedan i blåbären och koka upp igen.
    • Gjut i små kupoler, ca 4 cm i diameter och frys.
    • Doppa den frysta marmeladen i giandujan (se nedan).
  • Gianduja med mandel:
    • Smält samman mjölkchoklad och kakaofettet. Blanda chokladen med mandelpraliné.
  • Vispad smetana:
    • Vispa smetana och tillsätt florsocker efter smak.
  • Montering:
    • Lägg blåbärsmarmeladen på chokladbrownien. Spritsa på vispad smetana.
    • Dekorera med lite spritsad blåbärsmarmelad, blåklint, bipollen och bladguld.