Brownie med blåbärsmarmelad
En chokladstinn browniebotten med bipollen toppas med hemkokt blåbärsmarmelad som doppats i gianduja med mandel. På detta spritsas vispad och lätt sötad smetana. Resultatet blir en liten, vacker bakelse som slutligen dekoreras med bland annat blåklint och bladguld.
Gör så här
-
Brownie:
- Vispa socker och ägg fluffigt.
- Bryn smöret under vispning. Smält ner chokladen i det varma smöret. Häll sedan det i en jämn stråle ner i äggen under vispning.
- Sikta ner bovetemjölet och tillsätt bipollen och salt, blanda till en slät smet. Häll i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta.
- Baka på 170° i 20 min. Frys och stansa runda små brownies, ca 5,5 cm i diameter.
-
Blåbärsmarmelad:
- Koka upp blåbären.
- Blanda socker och pektin, häll sedan i blåbären och koka upp igen.
- Gjut i små kupoler, ca 4 cm i diameter och frys.
- Doppa den frysta marmeladen i giandujan (se nedan).
-
Gianduja med mandel:
- Smält samman mjölkchoklad och kakaofettet. Blanda chokladen med mandelpraliné.
-
Vispad smetana:
- Vispa smetana och tillsätt florsocker efter smak.
-
Montering:
- Lägg blåbärsmarmeladen på chokladbrownien. Spritsa på vispad smetana.
- Dekorera med lite spritsad blåbärsmarmelad, blåklint, bipollen och bladguld.