Blåbärskaka med frosting
Populär kaka, som gästerna uppskattar, med mandel och blåbär som toppas med en lätt syrlig frosting på färskost. Citronskalet i frostingen är en klassisk smakkompis till just mandel och blåbär.
Gör så här
-
Blåbärskaka:
- Blanda socker och ägg i maskin med vinge.
- Tillsätt mandelmassa och smält smör. Blanda ner mjölet i smeten.
- Fördela smeten i silikonformar, ca 8 cm i diameter. Ca 85 g smet per kaka.
-
Fyllning:
- Blanda blåbär med lite potatismjöl och socker. Fördela blåbären på smeten i formarna.
- Baka av i ugn på 180° utan fläkt ca 15 min. Innertemperaturen ska vara 90–95°. Låt svalna i formarna.
-
Frosting:
- Vispa smöret krämigt, ca 15 min i maskin med vinge.
- Tillsätt florsocker och vaniljsocker lite i taget tills allt är inarbetat och homogent.
- Tillsätt färskost, en sked i taget, och kör till en slät frosting. Smaka ev av med citronskal.
- Lägg frostingen i spritsarpåse och låt sätta sig i kyl innan den spritsas på kakorna.