Choklad tillsammans med pistage är en oslagbar kombination. Men med hjälp av aprikosmarmelad och ingefärsganache höjer du din dessert till nya spännande nivåer. Toppa med lite bladguld för ett extra lyxigt utseende.

Bakelse på aprikos, ingefära och choklad

Recept av Disa Molin

Choklad tillsammans med pistage är en oslagbar kombination. Men med hjälp av aprikosmarmelad och ingefärsganache höjer du din dessert till nya spännande nivåer. Toppa med lite bladguld för ett extra lyxigt utseende.

Gör så här

  • Pistagekex:

    • Kör alla ingredienser i en mixer till en slät massa. Kavla ut tunt mellan silipatmattor och frys.
    • Ta ur frysen och skär degen 1 cm breda remsor. Lägg dem mellan perforerade silipatmattor och baka av i ugn på 200° ca 3 min. Låt svalna och skär i lagom långa bitar som passar silikonformarna (se nedan).
  • Aprikosmarmelad:

    • Koka upp allt utom gelatinbladet. Tillsätt gelatinet. Gjut i interiörlängder och frys.
  • Ingefärsganache:

    • Koka upp puré, grädde, socker och ingefära. Smält ner kakaosmöret i purén. Slå purén över den vita chokladen i 3 omgångar och rör emellan. Låt svalna till 30° och montera ner smöret med en stavmixer.
    • Spritsa ut ganachen i avlånga silikonformar. Tryck ner lagom stora bitar av den frysta aprikosmarmeladen och frys.
    • Tryck ut längderna och skär upp i önskad storlek. Placera på pistagekexen och låt stå i rumstemperatur ca 8 tim.
  • Doppning och garnering:

    • Doppa de rumstempererade bitarna i tempererad choklad och låt stelna.
    • Ställ bitarna på chokladplattor och garnera med bladguld.