Förr sågs geten som ”fattigmans ko” och produkter av getmjölk var mindre eftertraktade. Men det var då. I dag är getost en omtyckt och användbar delikatess som platsar på så gott som alla sidor i en restaurangmeny.

Smak och karaktär


Smaken är jordig och lätt syrlig och blir mer markant när osten åldras. Konsistensen varierar från mjuk och krämig till torr, halvhård och len. Getost finns också som hårdost med stark smak och tydlig sälta.

Gott att servera till  

Getost gör sig i mängder av olika rätter. Den är god i små tilltugg och i förrätter, inte minst som klassikern chèvre chaud.  Den passar utmärkt i matigare sallader, i pajer och den blir både vacker och god i ugnsrätter och på pizzan. När osten värms upp blir smaken mindre stark men osten behåller sin karaktär. Som dessert är getost lika god på ostbrickan som vispad i sällskap med färsk frukt och honung. 

Den klassiska dryckesrekommendationen är ett Sauvignon blanc. Getost är också gott med ett torrt rosévin eller lätta och fruktiga rödviner, som Beaujolais. Osten passar även med fruktiga, lätta och friska ölsorter.

När osten värms upp blir smaken mindre stark men osten behåller sin karaktär.

Chèvre – delikat men svåruttalad


På franska heter get chèvre. Ordet har även på svenska blivit synonymt med getost, trots att vi finner det lite svåruttalat. (Det ska vara schävr, med ä och utan e på slutet.) Getostens karaktäristiska smak kommer av att den innehåller kaprinsyra, en smakrik fettsyra som även används i hälsokostprodukter. Getost har också förhållandevis låg laktoshalt, så många som är laktosintoleranta brukar kunna äta getost.

Viktigt även med ytan


För att få den mest eftertraktade smaknyansen brukar mjuka getostar inte mogna längre än fyra månader. Ostarna säljs ofta i rullar med en yta av vitmögel. Mögelkulturen sprayas på och växer fram under en vecka i mycket fuktiga lagerrum. Ytan hindrar osten från att torka ut och tillför extra arom.

Våra ostar

Soignon Getostrulle 1000 g
Soignon Getostrulle 450 g
Soignon Getost 180 g