Livsmedelsverket - Extra viktigt med bra mat till äldre
Mat handlar om långt mycket mer än att förse kroppen med energi och näringsämnen. Måltiden har en stor social betydelse och är viktig för vårt välbefinnande.
Medellivslängden i Sverige ökar och allt fler blir äldre. Idag är ungefär en halv miljon människor över 80 år. När vi blir äldre ökar risken för undernäring betydligt. Det gör en bra kost extra viktig. Måltiderna behöver anpassas efter äldre människors behov, önskemål och vanor.
Att arbeta med mat till äldre ställer också extra stora krav på hygienen och hur maten hanteras, eftersom äldre är känsligare för matförgiftning.
5 råd från Livsmedelsverket
- Menyerna inom äldreomsorgen bör anpassas efter de äldres behov, vanor och önskemål.
- Täta måltider och energirik mat är lämpligt för de allra flesta inom äldreomsorgen.
- Att erbjuda dessert efter maten är ett bra sätt att öka intaget av energi.
- För att den som har liten aptit ska orka få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen är det viktigt att måltiderna sprids över dygnet.
- En tumregel är att nattfastan inte ska överskrida elva timmar.
Fett och protein extra viktigt för äldre
För många äldre är det svårt att få i sig en större portion vid måltiden. Då blir det viktigt att täcka behovet av energi och näring med mindre portioner, för att bland annat bevara hälsa och funktion, samt förebygga sjukdom.
Personer med minskad eller liten aptit behöver mat som innehåller en högre andel fett än en vuxen med normal aptit. Eftersom fett kan öka energitätheten kan energiintaget tillgodoses med en mindre portion mat.
För mycket fett i en och samma maträtt passar inte alla personer, till exempel de som lider av illamående. Då är det bra att fördela mängden fett i fler måltider än bara huvudrätter – till exempel förrätter, efterrätter och mellanmål.
I takt med att vi åldras förlorar vi muskelmassa och styrka. Därför är det viktigt med ett högt proteinintag för äldre åldersgrupper. NNR rekommenderar omkring 1,1–1,3 g protein/kg kroppsvikt per dag.
Vid ett högre proteinintag är det även viktigt att få i sig tillräckligt med energi, för att kroppen ska kunna ta till vara på proteinet. Annars används proteinet som bränsle istället för byggstenar.
Det kan vara svårt att tillgodose den tillräckliga mängden av protein i huvudrätter, då maten kan förlora sin smaklighet. Därför är det bra att fördela protein på flera måltider och i olika typer av smårätter och drycker.
Vill du veta mer om SLV:s råd?
Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets råd och rekommendationer:
- Nya rekommendationer för näringsriktiga måltider inom vård och omsorg (Nytt fönster)
- "Bra måltider i äldreomsorgen" (Nytt fönster)