Goda Mål

Recept som är lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta

Planera din meny med Goda Mål!

För att göra det enklare att servera skolluncher som passar såväl elevernas smaklökar som skolornas budgetar och hållbarhetsmål, har vi tagit fram Goda Mål. Goda måltider som är mer hållbara för både miljö, ekonomi och hälsa. Testa våra receptsamlingar eller gör din egen!

Skapa din egen receptsamling

Goda Mål

Goda Mål är utvecklat för att det ska vara enkelt att hitta recept, bygga menyer och skapa matglädje som passar alla krav på en modern skolrestaurang. Goda Mål bygger på en helhetssyn för hållbara måltider. Utöver lågt klimatavtryck behöver maten som serveras vara populär, innehålla rätt näring och vara lätt att laga till rimlig kostnad. Det är några av de viktiga parametrar som WHO presenterar i sin modell för hållbara måltider. När du ser en Goda Mål-symbol kan du vara säker att receptet uppfyller alla kriterier.

Alla recept som har Goda Mål-symbol är:

Färdiga veckomenyer

Här kan du automatiskt skapa veckomenyer. Du kan själv välja hur många dagar som ska vara vegetariska, innehålla fisk eller kött och förstås anpassa menyn så att den passar dina gäster. 

Vissa Goda Mål-recept har lite högre och vissa lite lägre klimatpåverkan. Men det viktigaste är det totala avtrycket över längre tid. Du väljer själv hur du vill jobba med dina receptsamlingar utifrån vilken målsättning din restaurang har. Alla recept följer näringsrekommendationerna för skolan, vi har utgått från Nationella Riktlinjer för måltider i skolan (för åldrarna 10-15 år). 

Se exempel på veckomeny här! (PDF)

Våra kriterier

Klimatberäkning

För att minska matens påverkan på klimatet beräknar vi vilket klimatavtryck varje recept ger. 
Vi hämtar data från RISE klimatdatabas för livsmedel. RISE är ett oberoende statligt forskningsinstitut som arbetar för att bidra till en mer hållbar värld. Värdena i RISE bygger på livscykelanalyser av mer än 750 livsmedelsprodukter. Värdena för mejeri bygger på ett genomsnitt för olika producenter av mejeriprodukter på den svenska marknaden.

Matens klimatavtryck mäts i koldioxidekvivalenter (CO2e) per kg livsmedel. 
Enstaka recept kan ha ett högre CO2-värde men det viktigaste är vilket klimatavtryck man ger över en längre tid. Om ett enstaka recept ger ett större klimatavtryck än önskat, så kan det vägas upp av att man serverar flera recept med mindre avtryck.

Alla Goda Mål-recept har ett avtryck lägre än 1,2 kg CO2e vilket är ett bra steg på vägen! 
Så här klassificerar RISE måltider (exklusive tillbehör) i skolan:

★ Lägre än 1,2 CO2e: “ett bra steg på vägen” 
★★ 0,5-0,8 CO2e: “halvvägs till långsiktigt mål”
★★★ Lägre än 0,4 C02e: “når långsiktigt mål” 

För de ingredienser vi inte har kunnat hitta CO2 värde i RISE har vi tagit närmaste liknande ingrediens som har ett högre klimatavtryck, och ibland har vi gjort uppskattningar utifrån fler källor utöver RISE för att ge en så rättvisande bild som möjligt.

Minskar svinnet
Men att hålla koll på ingrediensernas CO2e räcker inte. Våra recept är framtagna för att de också ska ge så lågt köks-, serverings- och tallrikssvinn som möjligt. Dessutom strävar vi efter tillagningstekniker som ger låg energianvändning i köket. 

Näringsberäknade

Ät gott, rätt och bli lagom mätt
Maten ska smaka gott, men den måste också ge tillräckligt med näring och energi för att eleverna ska orka med skolan och andra aktiviteter. Samma sak gäller förstås alla restauranggäster.

Alla våra recept:

  • Följer de nordiska näringsrekommendationerna (Nationella Riktlinjer för måltider i skolan (för åldrarna 10-15 år).
  • Är näringsberäknade med avseende på energi (kcal), kolhydrater, fett och protein. Beräkningen syns i appen och på webbsidan.

Lätt att laga

Hållbarhet ska fungera i vardagen
Hållbarhetsresan måste vara så enkel som möjligt för oss alla. Vi vill underlätta för dig som jobbar i köket.

Därför säkrar vi att alla våra recept:

  • Är enkla att laga. Svårighetsgraden är anpassad för skolkök, vilket gör att de också passar för andra storkök.
  • Har ett begränsat antal ingredienser och arbetsmoment.
  • Kan lagas utan avancerad utrustning.
  • Bygger på ingredienser som är lätta att få tag på från en grossist.

Rimlig kostnad

Ekonomisk hållbarhet är ett måste
Hållbar mat måste gå att laga inom realistiska budgetar. Det tar vi hänsyn till när vi tar fram våra recept. Både för skolor och för andra restauranger. Därför kontrollräknar vi kostnaderna för alla recept. Även här tillåter vi ett spann, då alla restauranger har olika förutsättningar och  en måltid kan vara mer påkostad medan andra är billigare. 

Populära smaker

Hållbar mat som smakar väldigt, väldigt gott!
För att vara säkra på att maten smakar gott har vi valt rätter och smaker som vi vet är omtyckta av gästerna. Mat som inte äts upp orsakar matsvinn eller kan leda till att gästen inte får i sig tillräckligt med näring.

Därför lovar vi att våra recept:

  • Är populära. De allra flesta känner igen maten eftersom den bygger på klassiska rätter som vi vet att de gillar.
  • Är provlagade. Vi har högre krav på de här recepten och de är. beräknade på ett mer detaljerat sätt. Innan vi publicerar recept måste de testas och bli godkända i vårt provkök.