Så funkar mejeri – nytt läromedel för gymnasiet

Ett kostnadsfritt och webbaserat läromedel för gymnasiets restaurangutbildning.

"Så funkar mejeri" är ett gratis och digitalt läromedel för restaurang- och livsmedelsprogrammet som följer läroplanen och är enkelt för både lärare och elever att jobba med.

– Det finns inte mycket utbildningsmaterial som är uppdaterat för vår typ av undervisning, därför är denna satsning mycket välkommen. Det är också bra med ett digitalt komplement till böckerna. Den här pedagogiken passar ungdomarna, säger Tina Olofsson i Kristianstad som är en av kocklärarna bakom utbildningen. 

Löser kreativa utmaningar

Materialet är gjort för att vara lätt och roligt att jobba med. Det har vuxit fram i brainstorming-möten med Arla, gymnasielärare och välmeriterade kockar. Idéerna har sedan kokats ner till ett läromedel där eleverns söker fakta och löser kreativa utmaningar inom områdena produktion, miljöpåverkan och matlagning.

För Arla är läromedlet ett sätt att bry sig om morgondagens kockar, säger Maja Nordström som hållit i projektet.

– Vi är ett bondeägt företag som är experter på mejeri i hela kedjan. Den kunskapen vill vi gärna dela med oss av. Och vi vill göra det i samarbete med skolorna och branschen, utifrån deras behov. Vi är mycket stolta och glada över denna satsning.

Så här enkelt går det till

  1. Ge länk för utmaningen till dina elever (se nedan).
  2. Eleverna gör sin utmaning och får ett intyg när de är klara.
  3. Gå igenom utmaningen tillsammans med dina elever.