En klassiker med twist. De fina, tunna tartelettskalen fylls med en härligt syrlig curd på yuzu. Spritsade marängtoppar med smak av långpeppar och frystorkade vinbär blir som smakrika smycken ovanpå.

Svartvinbärstartlett med yuzucurd och långpepparmaräng

Recept av Kalle Bengtsson

En klassiker med twist. De fina, tunna tartelettskalen fylls med en härligt syrlig curd på yuzu. Spritsade marängtoppar med smak av långpeppar och frystorkade vinbär blir som smakrika smycken ovanpå.

Gör så här

  • Tartelettskal:

    • Blanda allt till en slät deg i maskin med vinge. Kavla ut 1,5 mm tunt mellan bakplåtspapper. Frys ev degen en stund och fodra tartelettformar. Frys och baka av i ugn på 180° ca 13 min.
  • Yuzucurd:

    • Koka upp puré och socker. Blanda ägg, äggula och majsstärkelse och rör ner i purén. Koka några minuter under vispning. Ta från värmen och blanda i urkramade gelatinblad. Vispa i smöret. Gjut curden i silikonformar som passar i tartelettskalen, frys. Ta curden ur formarna och fyll de bakade tartelettskalen med curden.
  • Långpepparmaräng:

    • Koka vatten, socker och långpeppar till 122°. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 116°. Ta upp pepparn och häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitevispet. Vispa marängen kall på medelhastighet.
    • Spritsa små marängtoppar på tarteletterna och dekorera med oxalis och frystorkade svarta vinbär.