Få ut maximalt av semmelsäsongen!

Semlan är Sveriges näst mest populära bakverk, den ligger tätt bakom kanelbullen. Dra nytta av det både när semlan är i säsong och andra tider.

Få ut maximalt av semmelsäsongen!

Semlan är Sveriges näst mest populära bakverk, den ligger tätt bakom kanelbullen. Dra nytta av det både när semlan är i säsong och andra tider.

Du tjänar på att ha både klassiska semlor och nyskapande varianter. 46 procent av cafékunderna gillar att prova något nytt, visar en undersökning som Arla gjort.

 • Sätt att förnya semlan Ändra smakbilden och smaksätt grädden eller byt den mot mjukglass. Jobba med olika texturer och färger och gör en chokladsemla. Lek med formen och servera semlan som pralin, cortado eller wienersemla. Arla har mängder av recept att inspireras av.

 • Längre säsong med årstidssemlor Håll intresset vid liv året om. Gör en sommarsemla med jordgubbar, en kanelbullesemla eller en pepparkakssemla. Goda snackisar gör sig också utmärkt på gästernas sociala medier-konton och ger gratis marknadsföring.

 • Tumma inte på kvaliteten Använd bra råvaror som riktig mandelmassa och färsk grädde och var tydlig med det. Då kan du också motivera ditt pris. När det gäller mandelmassan är det bra att ha varianter med både bitar och helt slät. Åsikterna går starkt i sär i denna fråga, visar vår undersökning.

Så får du fler att köpa mer:

 • Säljande kampanjer:
  Erbjud paketpris med kaffe, en minisemla till lunch, mängdrabatt vid storköp eller mixlådor med olika varianter.
 • Synligare semlor:
  Ställ ut gatupratare, använd skyltfönster och diskar och låt gästerna omfamnas av semmelyran.
 • Satsa på sociala medier:
  Lägg ut roliga och fina bilder, ställ frågor och få koll på följarnas favoriter och skapa gärna engagemang med små tävlingar.
 • Håll intresset vid liv:
  Lansera löpande goda semmelnyheter och satsa på veckans erbjudande. Det funkar även för andra bakverk, som adventsrulltårtan.