Gelato – en smakrik, färgglad & lönsam frysdisk
Det är dyrare att göra gelato än glass – men du kan också ta mer betalt!Gelato – en smakrik, färgglad & lönsam frysdisk
Det är dyrare att göra gelato än glass – men du kan också ta mer betalt!Vem kan motstå en nygjord gelato? Inte många har det visat sig. Gör du egen gelato och har en fin färgglad fysdisk kan du ta ordentligt betalt. Glöm inte att ta betalt för ingredienserna – det betyder att en pistage- och hasselnöts gelato är dyrare än övriga smaker. Du kan ta allt från 30-45 kronor för en skopa gelato.
Vad är skillnaden mellan glass och gelato?
- Finare råvaror i gelato
- Smaken är tydlig, intensiv och beständig
- Mindre luft i en gelato jämför med glass
- Texturen är mjuk och slät, inga kristaller och inte kladdig
- Gelato serveras i -14 grader som också gör att du känner mer smaker än en glass som oftast är -18 grader
- Strukturen är skopbar, inte för hård och inte för mjuk
Rätt balans är allt
Det gäller också att balansera gelato på rätt sätt. Gelato innehåller vatten, luft och solida ämnen. Solida ämnen (det vill säga ämnen som inte är vatten) ska vara mellan 32-46%, varav 14-24% socker (så att gelaton inte fryser till is), 3-12% fett, 7-12% solida ämnen som finns i mjölken utom fett – ex. laktos, protein och upp till 7 % stabilisator.
Öka försäljningen genom att ta vara på det som blir över. Här är några svinn smarta tips
-
Gör glasspinnar!
Kör överbliven gelato i glassmaskinen och gör glasspinnar. Doppa i choklad så förlängs hållbarheten. -
Skapa tårtor eller bakelser
Gelato är perfekt att ha som bas i antingen glasstårtor eller bakelser. Lätt att forma och ger en mjuk konsistens. -
Gör smådesserter
Använd till mindre desserter. Servera t. ex i små syltburkar eller mellan två kex.