Tänk klokt kring budget
Budgeten är för många det största hindret när det gäller frukost i skolan, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna och ändå få ut mycket av frukosten.Tänk klokt kring budget
Budgeten är för många det största hindret när det gäller frukost i skolan, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna och ändå få ut mycket av frukosten.Ofta är skolans ekonomiska ramar snäva, men ibland upplever man att frukosten kostar för mycket utan att ha räknat på det. Man kan också se olika på värdet av att servera frukost. För vissa är det en ”lyxgrej” medan andra ser det som en nödvändighet. Många skolor som har prioriterat frukost, trots kärvt ekonomiskt läge, har sett positiva effekter. Och det behöver inte vara så dyrt.
Genom att jobba klokt, kostnadseffektivt och i samarbete med andra kan man ordna frukost för en rimlig peng.
Kvibergsskolan i Göteborg har löst sin frukostservering genom att göra det så enkelt som möjligt. Hellre erbjuda något litet än ingenting alls, säger Josefina Galle, biträdande rektor.
Blir det för krångligt och rörigt, blir det svårt att hålla i det. Dessutom kan det bli väldigt dyrt. Just nu serveras enkla mackor till eleverna, toast med ost, utan smör. Men det fungerar, de äter och det är det viktigaste. Ibland lägger vi även till morotsstavar och äppelbitar för att göra det lite mer varierat. Frukosten ska vara en resurs för dem som behöver den.
Så mycket kostar frukost
Kostnaden för frukost varierar mycket mellan skolor. Den påverkas av allt från olika avtal till hur man räknar in personalkostnad. De skolor Arla har varit i kontakt med uppger att råvarorna i snitt kostar mellan 5 och 7 kronor per elev som äter frukost.
På Rydaholms skola ville man införa läsfrukost utan extra kostnader och frågan om sponsring kom upp. Med stöd av en lärare kontaktade elevrådet olika leverantörer och fick napp. Först bidrog Polarbröd med färdiga ostsmörgåsar och senare sponsrade Östras med bröd. Även Arla skänkte ekologisk yoghurt under en termin.
Redan sedan tidigare skänker den lokala Ica-butiken kantstötta frukter och grönsaker. Sådana som är fullt ätliga men inte går att sälja. Nu blev det ytterligare ett nyttigt tillskott till läsfrukosten som fruktbitar i yoghurten eller på mackan. På köpet fick eleverna med sig ett svinnsmart tänk.
Så kan ni komma igång med samarbeten
Undersök vilka leverantörer som skulle kunna vara aktuella. Tänk på lokala företag eller andra ni redan samarbetar med. Var tydliga med varför ni hör av er och vad ni vill få ut av samarbetet Använd elevernas ord och lyft fram vinsterna med skolfrukost och nyttan företagen gör om de är med och bidrar. Skriv gärna en intresseväckande rubrik så att mejlet verkligen öppnas.
Möjligheter i upphandlingen
Olika sorters frukostprodukter finns troligen redan i kommunens eller inköpsorganisationens avtal. Är du osäker på vilka livsmedel som är upphandlade kan du alltid stämma av med kostchefen eller den som är ansvarig för livsmedel i er organisation. För att hålla nere kostnaderna samarbetar många skolor med lokala butiker som kompletterar frukostutbudet. Det kan till exempel vara med frukt som skulle kasseras. Eftersom det rör sig om små mängder strider detta oftast inte mot befintliga avtal. Många gånger kan ni även köpa varor med kort hållbarhet till reducerat pris via era grossist- och mejeriavtal. Stäm av med den som ansvarar för livsmedelsinköp eller upphandling hos er om du är osäker på vilka möjligheter ni har.
På Murgårdsskolan i Sandviken skapar man fantastiska frukostupplevelser med enkla medel. Gärna genom att jobba kreativt med rester från veckans andra måltider, som vispgrädden från soppan dagen innan, berättar kocken Charlotta Persson.
Vi måste kunna utmana oss och tänka utanför boxen när det gäller att använda resurser. Jag ser verkligen positivt på dessa utmaningar. Vi kan till exempel använda överbliven saft från morotsrivningen eller små gurkbitar för att skapa en grönsaksmix. Det är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet och samtidigt erbjuda varierade och spännande frukostalternativ. Det är inte bara miljövänligt utan också kostnadseffektivt. Att skapa en “wow-känsla” med det vi har är en vinst för alla!
Inspiration för svinnsmarta frukostar
Saft från rivna morötter passar perfekt till morots- & ingefärsshots. Överbliven köttfärs kan användas till frukostburritos. Foccacia som blivit över kan bli pizzaslices. Med lite kreativitet kan det mesta användas och man behöver inte begränsa sig till traditionella frukosträtter.
Ställ fram lite i taget och kyl snabbt ner och lägg undan det som blir över. Då blir resterna inte dåliga och kan användas på nytt. Experimentera med recept, gör först en mindre sats och låt eleverna prova. Blir det populärt kan ni göra mer nästa gång!
Recept som kan göras med rester
Äpplen som blivit kantstötta passar perfekt att riva ner i overnight oats. Recept på Overnight Oats
Använd övermogen banan till festliga tillfällen med matiga bananpannkakor. Recept på bananpannkakor