De flesta känner till våra fem grundsmaker: sött, salt, surt, bittert och umami. Det är dessa smaker som vi kan uppfatta i munnen genom papillerna (smaklökarna) på vår tunga. Men när vi pratar om hur något smakar, hur gott eller äckligt något är, pratar vi egentligen om vår smakupplevelse som består av mycket mer än bara de fem grundsmakerna.

arets-smak-trigeminalsinnet-1200x675.jpg

Smak är en multisensorisk upplevelse som påverkas av alla våra sinnen, våra förväntningar och även av andra aspekter som sociala, kulturella och ekonomiska faktorer. Smak är mer än bara smak!

Förutom papillerna på tungan är näsan vårt viktigaste smakorgan. Det är genom den vi kan uppleva toner som rostad, vanilj och 20 000 andra olika individuella aromer. Aromerna tas upp av våra luktnervceller och receptorer. Det är även luktsinnet som hjälper oss att upptäcka stimuli som skapar positiva eller negativa associationer. Tänk till exempel på vad som händer i din hjärna när du känner doften av nybakat bröd.

Konsistens, textur och viskositet är avgörande faktorer för hur vi upplever mat. Men här är det våra känselnerver i munnen och trigeminalsinnet som uppfattar och tolkar vad vi upplever. Trigeminalsinnet kan kortfattat beskrivas som en stor tredelad nerv som bland annat gör att vi får sinnesförnimmelser när vi biter och tuggar. En maträtts munkänsla kan vara helt avgörande och det är vanligt att vi kan avstå att äta något på grund av dess konsistens även om vi tycker att det smakar gott.

Vi kanske inte automatiskt tänker på hörsel när vi tänker på mat. Men faktum är att hörseln har stor påverkan på våra smakupplevelser. Det är nämligen genom hörseln som vi upplever om något är frasigt, krispigt, hårt eller segt. När vi äter något fortplantar sig vibrationer från munhålan genom kraniet till örat vilket förstärker upplevelsen. Till exempel är det så att om vi uppfattar något som krispigt är sannolikheten stor att vi tycker det är gott. Hörseln är också viktig när det kommer till positiva associationer som när något fräser i stekpannan eller ljudet av en kolsyrad dryck som hälls upp.