Lemon Drop, har som namnet antyder, en tydlig smak av citrus. Styrkemässigt ligger den någonstans mellan en jalapeño och en habanero. Den är mycket populär i rätter som innehåller fisk och kyckling.

lemon-drop-1200x675.jpg

Lemon Drop-chili, också känd som Ají limó eller Ají limón, är en peruansk specialitet som ökat i popularitet utanför landets gränser under de senaste åren.

Som man hör på namnet har den här chilisorten en tydlig smak av citrus. Dock är det engelska namnet egentligen en felöversättning. Det spanska originalnamnet är Ají limó som betyder chili från Lima, Perus huvudstad. Men tack vare den tydliga citrussmaken skrevs det som Ají Limón (limón betyder citron på spanska). Den är starkare än jalapeño men inte lika stark som en habanero. De har en tydlig ljusgul färg men blir lite mörkare, nästan apelsinfärgade när de torkas.

Tillsammans med Roccoto är Ají limó bland de vanligaste chilisorterna som används i den traditionella peruanska rätten ceviche. Ceviche är rå fisk som tillreds genom att den läggs i limejuice tillsammans med lök, chili och andra ingredienser. Tack vare chilins fruktighet passar den bra att använda som smaksättare i rätter där citron eller andra citrusfrukter kommer till sin rätt till exempel när man lagar salsa, såser, fisk- eller kycklingrätter.

Smakpalett - Lemon Drop

Tillsammans med Johan Swahn, doktor i sensorik, har vi på Arla tagit fram en överskådlig smakpalett för Lemon Drop. Syftet är att både professionella och matlagningsintresserade konsumenter enkelt ska kunna se vilka smaker som passar ihop med just den här peppartypen. Vi hoppas att underlaget ska göra det enklare att experimentera med nya trendande ingredienser och hitta nya oväntade smakkombinationer. 

++ = bästa kompisar

+   = kompisar

 

++

Vinäger, nasturtium (pepprig grönbladig ört), citrusfrukter, vitlök, fläsk, druvan cabernet sauvignon, stout

+

Brunt ris, nötkött, äpple (t.ex. Pink Lady med balanserad sötma/syrlighet), banan, körsbär, hallon