Guldregn över Sverige i Luxemburg

Stort grattis till Svenska Kocklandslaget och Fazer Culinary Team som den 29 november vann guld i Villeroy & Boch Culinary World Cup 2018 i Luxemburg.

Svenska Kocklandslaget 2018
  • Fredrik Andersson (lagledare)
  • Krister Dahl (senior advisor)
  • Jimmi Eriksson (kock)
  • Anders Karlsson (kock)
  • Daniel Haynes (kock)
  • Ola Wallin (kock)
  • Henric Herbertsson (kock)
  • Kalle Bengtsson (konditor)
  • Josefin Gauffin (konditor) 
  • Frida Bäcke (konditor)
  • Kasper Kleihs (konditor)
  • Sebastian Pettersson (konditor)

Det svenska kocklandslaget, med Fredrik Andersson i spetsen, kammade hem guldet i Villeroy & Boch Culinary World Cup 2018 när mästerskapen igår avgjordes i Luxemburg. I tävlingen, som var uppdelad i delmomenten Det kalla bordet och Varmkök, tävlade 30 lag från hela världen under stenhård konkurrens. Tvåa blev Singapore och Norge knep bronset.

– Vi är så otroligt stolta att få sätta svensk gastronomi och alla våra fantastiska producenter av bra råvaror högst upp på prispallen, säger Fredrik Andersson.

Tävling i två moment

Delmomentet Det kalla bordet består av kalla rätter som presenteras under ett tunt lager gelé och bedöms enbart på sitt utseende och tekniken.

I Varmköksmomentet skulle lagen presentera en trerättersmeny som främst bedömdes på smak och presentation. Dock så tittade domarna även på faktorer som hantverksskicklighet, organisation, samarbete i köket och service. Rätterna som skapades till varmköksmomentet var följande:

  • Förrätt
    Piggvar pocherad i grillad smörsås med broccoli, piggvarmousseline, syrad gurka, fläder och stenbitsrom
  • Varmrätt
    Stekt ankbröst med champinjon fylld med anklår och -lever. Serveras med kålpudding, kålrotspuré svartvinbärskräm och anksky
  • Dessert
    Mjölkchoklad- och mandelbavaroise med örtsorbet, varm pâte á choux fylld med mandelkola samt yoghurtskum och marinerat päron

Det svenska laget hade valt ett koncept för sina rätter som kallades Curious by nature (vilket går hand i hand med ledordet nyfikenhet som svenska kocklandslaget jobbat med sedan en tid tillbaka).

Världens mest meriterade kocklandslag

Det är inte första gången som Svenska Kocklandslaget avnjuter framgångar i internationella tävlingar. Historiskt så har laget vunnit VM och OS vid ett flertal tillfällen och kan med rätta kallas världens mest meriterade kocklandslag. Det är en ära för oss på Arla att sponsra dessa hjältar!

Utöver landslagets framgång utsågs även Stockholm Culinary Team till världens bästa regionala lag.

Även Fazer Culinary Team Sweden vann guld

fazer-culinary-team-sweden-vinnare-bw-1200x675.jpg

Som om det inte vore nog vann och Fazer Culinary Team Sweden guld i klassen Storkök. Laget, som består av kockar och matinspiratörer som till vardags jobbar på lunchrestauranger runtom i Sverige, hade i uppgift att på fem timmar skapa en trerättersmeny för 150 personer. Som ytterligare utmaning fick varje persons meny kosta maximalt fem euro.

Fazer Culinary Team 2018
  • Dan Assarsson (lagkapten)
  • Niclas Melin (coach)
  • Adam Hallberg
  • Marcus Ludvigsson
  • Susanne Strandqvist
  • Daniel Lund
  • Patrik Sättgren 

Fazer-laget skapade följande meny:

  • Förrätt
    Rotsellerisoppa med tartar på rökta blåmusslor, äpple och gurka. Frökavring med vispat citronsmör
  • Varmrätt (tre rätter att välja mellan)
    Svampfylld spenat och kikärtsrulle, hasselnöt- och ädelostbakad persiljerot, silverlökscrème och nyponcitronett, mangold och violettasallad

    Ört- och brödbakad lättrimmad torskfilé, picklad gulbeta och morotsterrin, gräslökssås med forellrom, och ”brandade” på rökta torskslag

    Gårdskycklingfilé med rostad Hokiadopumpa, Pumpacremè, kycklingballotine med smak av citron och dragon. Potatiskaka med lagrad Svecia 
  • Dessert
    Lingonmousse på nötbrowniebotten, saltkola och inkokta päron, knäckflarn. 

Vi på Arla vill rikta ett stort grattis även till Fazer Culinary Team Sweden!