Glassbaren i Bräcke vann Glass-SM 2019

I år visade sig en jämn och hög nivå vara det vinnande receptet för Zorina Nilsson, med support av Kenth Asplund, på Glassbaren i Bräcke som tog hem vinsten i Svenska glassmästerskapen 2019, det fjärde i ordningen som i år arrangerades hos Primulator i Upplands Väsby.

Svenska glassmästerskapen 2019
  • För fjärde året i rad hölls det officiella mästerskapet i glasstillverkning. Det avgjordes den 14 maj hos Primulator i Upplands Väsby.
  • Tävlingsgrenarna var Pistage, Valfri glass med topping - banan måste ingå, Citronsorbet och Glassmästarens favorit. Glassen är så kallad gelato, som ska göras färsk för dagen.
  • Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. Arla är huvudsponsor.
  • Juryordförande är Martin Isaksson. Utöver honom bestod juryn av fem välmeriterade och tävlingsvana konditorer: Frida Bräcke, Frida Leijon, Kenneth Erlandsson, Hans Berg och Magnus Hård

Ekologisk mjölk och grädde

Zorina och Kenth har drivit Glassbaren i Bräcke i gemensam regi. I Glassbaren tillverkar och säljer de sin egen italienska glass, gjord på ekologisk mjölk och grädde samt naturliga smaker. Glassbarens kunder kan även hitta olika sorters sorbet, färskmalet kaffe, te och nybakt fikabröd.

Jämn nivå avgjorde

I finalen tävlade 14 gelaterior, konditorier och bagerier, från Skåne ända upp till Jämtland. I och med Glassbaren i Bräckes vinst flyttar vandringspokalen längre norrut än den någonsin varit förut.

Juryn var bevisligen imponerade över Zorinas jämnhet genom de olika tävlingsmomenten. Motivering löd:

"Genomtänkta och innovativa smaker. Välbalanserad rakt igenom hela linjen. Lena och fina konsistenser och en väldigt läcker presentation."

Bråda dagar väntar

Nu väntar bråda dagar för Zorina och Kenth. Det mediala intresset är stort och det är många som vill intervjua dem. Förutom 10 000 kr att använda till en valfri glassutbildning, en arbetsrock broderad med ”Svensk Glassmästare” och en vandringspokal får Zorina och Kenth fri anmälan till Sthlm Street Food-festivalen i Kungsträdgården den 7-8 september där Glassbaren i Bräcke får sälja sin glass.  

Arla huvudsponsor av Glass-sm

Liksom tidigare år är Arla huvudsponsor av Svenska Glassmästerskapen.

– Sponsorskapet ger oss möjlighet att inspirera och lyfta glasstillverkare som förebilder. Våra fina produkter gör oss också till en naturlig samarbetsparner, säger Erica Elfving på Arla Foodservice.

Drömmer du också om att ta hem titeln Årets Glassmästare?

Anmäl dig till utbildningen Gelato Lab där Kenneth Erlandsson, tvåfaldig vinnare av Glass-SM och ägare av Snö, lär dig göra riktigt god italiensk glass från grunden och samtidigt öka lönsamheten.

Till Gelato Lab