Svenska Konditorlandslaget tog silver i European Pastry Cup

Att det färgsprakande temat Orangeri var silver värt stod klart när European Pastry Cup avgjordes måndagen den 13 januari i Paris. Den hedrande andraplatsen innebar dessutom att Svenska Konditorlandslaget säkrar en plats i World Pastry Cup i Lyon 2021.

Laget, som bestod av Pia Cedervall från Vete-Katten i Stockholm och Magdalena Larsson från Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg samt coachen Jesper Johansson från Werners Gourmetservice i Skara, tävlade i två moment: chokladdessert och -skulptur samt glasstårta och sockerskulptur.

Chokladdesserten

chokladskulptur-1200x1759.jpg

Tack vare att vi tidstränat så många gånger kände jag att vi hade koll på alla momenten. 

Så säger Pia Cedervall som skötte chokladdesserten som föreställde ett solur med fjärilar och blommor. I enlighet med tävlingsreglerna om att lagen skulle inkludera örter som karaktärssmaker knöt Pia samman smaker av rosmarin, aprikos och hasselnötter.

Sockerskulpturen

sockerskulptur-1200x1759.jpg

Sockerskulpturen, som Magdalena ansvarade för, var ett citrusinspirerat fantasiträd med dekorationer i gult och grönt. I denna kreation inkorporerade Magdalena smaker som pistage, mandarin och basilika.

Vilket härligt lag vi är! Skönt att vi lyckades med vår målsättning. 

Teamwork

Allt knöts samman i temat Orangeri, vilket tog inspiration från det berömda orangeriet på slottet Versailles. Men det kanske främsta vinnande konceptet var lagets förberedelse och samarbete. I alla fall om man ska tro Jesper Johansson: 

Pia och Magdalena gjorde ett lysande jobb och levererade precis enligt vår plan. Perfekt timing på alla moment och snyggt och prydligt. 

Utöver den hedrande silvermedaljen tog svenskarna första priset för bästa arbete i köket med ett genomgående ekologiskt tänk. Stort grattis och lycka till säger vi på Arla!