Här är Stans bästa semla 2020

I knappt två månader har svenska folket ätit semlor och röstat fram sina favoriter på stansbasta.se. För tredje året i rad gick guldet, med knapp marginal, till samhället Gullringen, där Stigs Konditori & Servicebutik verkar.

Arlas digitala kampanj Stans bästa semla går år 2020 av stapeln för nionde året i rad. Liksom varje år går tävlingen ut på att det café som fått flest röster i Sveriges tio största städer utses till vinnare i respektive stad samt det café som flest röster totalt sett koras till vinnare på det nationella planet.

Att vinna folkets röst är ett stort erkännande

I år har över 400 caféer, från Råneå i norr till Ystad i söder, tävlat och tillsammans har de fått fler än 11 000 röster. Det visar att semlan är och förblir något som hela svenska folket verkligen älskar och brinner för. Liksom 2018 och 2019 lyckades Stigs Konditori i småländska Gullringen knipa flest röster nationellt och ta hem förstaplatsen.

- Semlan är ett omdiskuterat bakverk där alla har sin preferens, att vinna folkets röst är ett stort erkännande. Man har lyckats med bullen, mandelmassan, storlek och rätt mängd grädde – det kräver sin bagare! säger Annie Tidelius, Market Inspiration Specialist på Arla Foodservice.

Visa att du var med i tävlingen

Var du med och tävlade i Stans Bästa Semla? Berätta det för dina kunder! Ladda ned vårt diplom, skriv ut och visa dina besökare att de kommit till ett konditori med kvalitet.

Ladda ned diplomet

Semlan populärast

I en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Arla har svenskarna sagt sitt och på topplistan över vilka bakverk vi helst köper eller äter på konditori hamnar semlan på första plats (20%). Efter födelsedagar är fettisdagen också den mest populära högtidsdagen att avnjuta ett bakverk på konditori. 

 Att gå på kondis på fettisdagen är en tradition som ligger svenskarna varmt om hjärtat. Därför är vi stolta att kunna presentera de konditorier som bakar landets bästa varianter. Sveriges största semmeljury, svenska folket, har sagt sitt för nionde året i rad, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Foodservice. 

Här finns Sveriges bästa semlor:

 1. Stigs Konditori och Servicebutik, Stationsgatan 4, Gullringen
 2. TM Bagarstuga, Centrumvägen 5, Västerhaninge
 3. Müllers Bageri & Konditori, Fredsgränd 13, Nynäshamn.

De populäraste semlorna i Sveriges tio största städer finns på:

 • Stockholm: TM Bagarstuga, Centrumvägen 5, Västerhaninge
 • Göteborg: Lilla Sur Göteborgs Hantverksbageri AB, Solrosgatan 11, Göteborg
 • Malmö: Bellevue Konditoriet i Malmö AB, Bellevuevägen 31A, Malmö
 • Uppsala: Landings Konditori, Kungsängsgatan 5A, Uppsala
 • Västerås: Öhrmans Konditori, Stora Torget 2, Västerås
 • Örebro: Konditori En bulle i ugnen, Örebrovägen 20, Odensbacken
 • Linköping: Lilla Brödboden, Grindgatan 79, Linköping
 • Helsingborg: Fika på Berga, Garnisonsgatan 10, Helsingborg
 • Jönköping: Centralkonditoriet, Östra Storgatan 85B, Jönköping
 • Norrköping: Tinas Café å sånt, Skolgatan 1, Norrköping

Läs pressreleasen om Stans Bästa Semla 2020

Topplista på bakverk vi helst köper på konditori:

Om undersökningen

Konsumentundersökningen är gjord i oktober 2017 av YouGov på uppdrag av Arla och omfattar 2 058 svenskar. Urvalet är statistiskt säkerställt och representativt för Sveriges befolkning.

Om tävlingen

Tävlingen Stans bästa semla har varit aktiv sedan 2012 och semmelälskare över hela landet har sedan dess haft chansen att årligen rösta fram sina bästa konditorier. I år har tävlingen uppdaterats och bland annat kan de som röstar nu skapa sin egen topplista med sina favorit-konditorier och dela den i sociala kanaler.

Resultatet är inhämtat kl. 00.01 onsdag den 26 februari 2020.