​​Efter en intensiv semifinal och final bakade Amir Bozaghian hem Pizza-SM. Mästaren från Vezzo i Umeå fick juryn på fall med sin tolkning av sommar.

– Det är underbart att vinna! Jag har jobbat under lång tid för detta. Varje år som pizzabagare har jag testat nya moment och ingredienser för att hela tiden bli bättre. Det är väldigt komplext med pizza, degen, bakningen och allt som ska stämma, säger han.

Pizza-SM hölls på Stockholmsmässan under GastroNord. Tävlingen arrangeras av Fast Food Magazine och sponsras av Arla som också levererar Västerviksost® till deltagarna. Syftet är att inspirera till hög kvalitet i pizzabranschen.

Tolkade sommar

Sju semifinalister bakade sin favoritpizza. En namnkunnig jury valde sedan ut fyra finalister som även fick baka en klassisk Margherita. När hettan från ugnarna lagt sig vid 16-tiden hade juryn fattat sitt beslut. Årets vinnare heter Amir och hans vinnarpizza ”Estate”.

– Jag tänkte på vad man vill äta en härlig sommardag när man går ut i trädgården. Jag använde bland annat ugnsstekt lök och potatis, mozzarella, friterade potatisskal, sparris, sidfläsk och citronkräm.

Vezzo vann igen

Amir berättar att han fått bra peppning av sina kollegor. Fjolårets vinnare Wisam Ghazoul jobbar också på Vezzo fast i Östersund. På Vezzo i Umeå jobbar Simone Roosqvist som vann Pizza-SM 2015.

– Alla vi har väl alla nördat ner oss i pizza. Vi är väldigt intresserade och vill alltid testa nya saker, säger Wisam Ghazoul som glatt lämnar över tronen till sin vän och kollega.

På andra plats i Pizza-SM 2018 kom Giorgio Paoli från Vallentuna och på tredje plats Oscar Laving, från Gastropizza i Norrköping.