Gymnasie-sm är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet och hotell- och turismprogrammet.

Branschorganisationen Visita har sedan 90-talet drivit Gymnasie-sm som är riktad till gymnasieungdomar i Sverige. Här får unga talanger chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering. Tävlingen hålls årligen med syftet är att få upp intresse för de olika yrkena samt öka antalet sökande till utbildningarna.

En jury bestående av branschrepresentanter inom respektive område, utser finalisterna bland de insända tävlingsbidragen. Varje lag består av två elever plus en lagledare/lärare som inte deltar aktivt i tävlingsmomenten. Förstapristagarna i varje kategori vinner en resa till Stockholm med övernattning, studiebesök och middag på en av de bästa restaurangerna. De tre lag som placerat sig på prispallen i grenarna kock och servering har dessutom möjlighet att efter Gymnasie-sm delta i en kvalificeringstävling till det nordiska mästerskapet.

Mer om Gymnasie-sm

Arla och Gymnasie-sm

Arla har varit samarbetspartner sedan 2014. För Arla är det viktigt att vara med och driva branschen framåt och att lyfta unga talanger som är med och tävlar och att visa på de möjligheter som finns inom branschen. Gymnasie-sm skapar intresse och gör yrkena mer attraktiva samt lyfter fram nya förebilder. Arla har dessutom gjort en digital satsning på ungdomar med utbildningen ”Så funkar mejeri” som är ett digitalt, interaktivt läromedel för gymnasiets restaurangutbildningar.