För ett år sedan ville barnen på Slottsskolan i Vingåker inte ens komma till skolrestaurangen, än mindre äta maten. Idag sitter de gärna kvar så länge de får. Kocken Sara Svensson vill både servera mat och känslomässig näring.

Slottsskolan Vingåker

Hur fick ni barnen tillbaka till skolrestaurangen?

– Det har krävts en del jobb och framför allt har det handlat om att bygga upp ett förtroende. Vi började faktiskt med att servera pasta varje dag. Då kom barnen, men de åt bara pasta med ketchup. Sedan började vi baka bröd. Vi tänkte också att eleverna så småningom skulle tröttna på den enformiga kosten och vilja ha något annat. Så blev det också. Och då var vi redo med hemlagad god mat som de först fick prova med en smaksked.

Vi har skapat en nära relation med våra gäster. Jag rör mig mycket ute bland eleverna, pratar med dem, kramar dem och lyssnar.

Vad gör ni för att få dem att stanna och äta?

– Vi har skapat en nära relation med våra gäster. Jag rör mig mycket ute bland eleverna, pratar med dem, kramar dem och lyssnar. Jag vill att detta ska vara en plats där de känner sig lugna och harmoniska, annars hittar de inte ro att äta. Det förtroende vi har byggt upp gör också att eleverna litar på oss när vi säger att maten är god.

– För att ge barnen en komplett upplevelse varje dag krävs engagemang i allt. Det gäller råvarorna vi väljer, att vi lagar maten kärleksfullt och att vi bemöter eleverna på ett bra sätt. Och det fungerar. Nu får vi ofta be eleverna lämna skolrestaurangen när vi ska stänga.

Går det att göra alla 300 elever nöjda?

– Ja, nära nog i alla fall. Vi serverar fyra rätter varje dag; en huvudrätt, en pastasallad, en vegetarisk rätt och en soppa. Alla gäster hittar något de tycker om och nu äter de allt vi serverar. Vi har en grundmatsedel som rullar men går också ut till eleverna och ber om råd. Vi försöker dessutom hitta varianter på rätter de tycker om. Nu ska vi till exempel servera en thai-taco med kycklingfärs som vi spär med mycket vitkål och morötter. Då kan man smyga in grönsaker på ett sätt som gör dem nyfikna.

Fler tips från Slottskolan

  • Engagemang: Våga fråga eleverna hur de mår, vad de tycker om och lyssna och följ upp!
  • Sysselsättning: Samla in lite kortlekar och andra sällskapsspel som eleverna kan sysselsätta sig med en stund efter maten. Restaurangen blir då en plats dit man vill komma.
  • Helhet: Matlust kommer inte bara av god mat, det krävs harmoni runt omkring. Leende personal ger större matlust än sur.