Citronfisk med kapris.

Tävlingskategorin är öppen för alla grundskolor och gymnasier som satsar på matglädje. Vi söker skolrestauranger där goda måltider skapas med fokus på kvalitet, hållbarhet och trivsel. Där måltiderna ger nya smakupplevelser och kraft till lärande och där köket är en naturlig del av skolans verksamhet.

Vad juryn bedömer

  • ALLMÄN MATGLÄDJE OCH MATMILJÖ. Hur pass brett tänker köket kring maten och utbudet? Serveras flera olika rätter och vid olika måltidstillfällen? Arbetar man för att stimulera mat- och smakminnen?
  • HÅLLBARHETSTÄNK. Hur gör ni för att jobba resursklokt, minska svinnet och för att få med era gäster i er resa mot ett mer hållbart kök?
  • POSITIV PÅVERKAN. Hur gör man för att vara en god matglädjeambassadör? Har köket en levande dialog med eleverna, pedagogerna och hemmen? Jobbar man med olika medier, exempelvis sociala medier, för att möta eleverna?
  • OMSORG. Hur bemöts eleverna och hur tar man vara på deras synpunkter? Hur jobbar man med matråd och för att göra elever och personal delaktiga?
  • RESTAURANGMILJÖ. Hur ser det ut där eleverna äter och hur fungerar logistik och flöde över dagen? Främjar skolrestaurangen matglädje? Kan eleverna få frukost?
  • LÅNGSIKTIGHET OCH ENGAGEMANG. Tar skolan matglädjen på allvar? Är det ett pågående arbete som även engagerar ledningen? Hur arbetar man med kompetensutveckling, teamwork och för att involvera hela arbetslaget?

Juryn kan ge extrapoäng för annat som främjar matglädje. Man får också poäng för hur väl man lyckas utifrån de förutsättningar man ges.

paul-svensson-1200x675.jpg

Jag blir lika imponerad varje gång jag besöker finalskolorna. Köken håller hög klass även jämfört med många privata krogar och det med betydligt mindre budget. Detta är ett uppdrag som jag blir inspirerad av.

Paul Svensson, jurymedlem Bästa Matglädjeskola

Delta i Arla Guldko 2020!

Tävla i Arla Guldko

Jobbar du på Sveriges matgladaste skola eller förskola? Fyll då i formuläret här nedanför. Anmälningsperioden är öppen 25 september t.o.m. den 30 november 2019. Lycka till!

Tävla i Bästa Matglädjeförskola Tävla i Bästa Matglädjeskola

 

Nominera till Årets Guldstjärna

Årets Guldstjärna delas ut till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök. Vem tycker du är värd att bli Årets Guldstjärna? Nomineringsperioden är öppen t.o.m. den 30 november 2019.

Nominera till Årets Guldstjärna

 

Nominera till Årets Frukostlyft

Årets Frukostlyft delas ut till en skola som genom att ha förbättrat, eller infört, frukostservering har ökat elevernas trivsel och gett dem bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Vilken skola tycker du ska vinna Årets Frukostlyft? Nomineringsperioden är öppen t.o.m. den 30 november 2019.

Nominera till Årets Frukostlyft