Mikael Larsen på Skogslidens vårdboende.
Skogslidens vårdboende

Vilka arbetar i köket? Kökschef Mikael Larsen, kock Lotta Högman, kock Gun Hansson, kock Katarina Johansson, kock Olle Nilsson och köksbiträde Ingela Stefansson.

Hur många portioner tillagas? Till vårdboendena i kommunen cirka 150 portioner varje dag. Ungefär lika många till äldre som får maten hemkörd. På Skogsliden serveras 70 av dessa portioner.

Hur många rätter serverar ni? Lunch och två middagsrätter samt en dessert.

På Skogslidens vårdboende i Båstad är måltiden dagens höjdpunkt. Vi har träffat kökschefen Mikael Larsen för att prata om vinsten av Arla Guldko 2017.

Grattis till segern, hur känns det?
– Det känns fantastiskt roligt och stimulerande.

Vad är det viktigaste idag när man vill öka matglädjen för äldre?
– Kortfattat måste man jobba med lyhördhet, öppenhet, kreativitet och bra samarbeten.

Ni har vänt på måltidsordningen. Varför?
– De äldre sover till klockan nio och äter frukost fram till tio. Sedan ska de ha kaffe och förr åt de en stor måltid vid tolvtiden när de inte var hungriga. Det blev också stressigt för vårdpersonalen. Nu har vi ett enklare mål mitt på dagen som personalen styr över och det större målet lite senare runt klockan sex. Då får personalen mer tid till att duka fint och tända ljus.

De äldre har 30 procent sämre smaklökar än när de var yngre. Det måste vi i köket förstå.

Vilka förändringar ska köket tänka på när aptiten sviker och smaklökarna förändras?
– De äldre har 30 procent sämre smaklökar än när de var yngre. Det måste vi i köket förstå och inte ta bort kryddorna i maten som man gjorde förr. Nu kryddar vi upp maten 30 procent mer istället.

Grillad högrevsburgare är en av favoriterna på Skogsliden.
Grillad högrevsburgare är en av favoriterna på Skogsliden.

Vilka är era gästers favoriter?
– De har många. Jag har gjort en paella flera gånger nu. Nästan all fisk gillar de eftersom vi är på Västkusten, men också husmansklassiker som raggmunk, bruna bönor och kåldolmar. Viltskav med kantareller och högrevsburgare tycker de också är gott.

Hur jobbar ni resursklokt?
– Vi har en duktig måltidschef som ansvarar för upphandlingarna och ser till att de blir bra. Vi får färskt kött som levereras ovaccat från ett lokalt företag. Det gäller även vår potatis som vi köper lokalt här på Bjärehalvön. Vi får bara MSC-märkt fisk och lagar mat utifrån säsong. Den mat vi skickar ut i huset och som kommer tillbaka går till en biogasanläggning.