Falu restaurangakademi som vann Årets Guldstjärna 2017.

När restaurangprogrammet i Falun hotades att lägga ner bestämde sig kommunen och krögare för att något måste göras. En kocktävling för niondeklassare vände trenden och nu vill man exportera den lyckade samarbetsmodellen.

Årets Guldstjärna 2017

Falu restaurangakademi nominerades för arbetet med att väcka ungas intresse för restaurangbranschen – och att det görs i ett samarbetsprojekt där både den offentliga sektorn och näringslivet är delaktiga.

Väcker matintresse bland unga

Det råder brist på folk i restaurangbranschen och Dalarna är inget undantag. Kommunernas kök skriker efter arbetskraft och i Falun var fjolårets antagning till restaurangprogrammet en riktigt dyster historia. Bara fyra sökte och hela utbildningen var nedläggningshotad. Såväl krögare som kommunala tjänstemän och politiker var bekymrade och bestämde sig för att göra något. Så startades Falu restaurangakademi, ett samarbete mellan kommunen och näringslivet i Dalarna.

– Alla aktörer har förstått att det här måste vi göra något åt och gått in med otroligt engagemang. Man vill! Det har varit en aura av framgång från början och jätterolig att jobba med, säger projektledaren Liv-Grete Sandström. Det största initiativet hittills är höstens och vinterns kocktävling för niondeklassare. Samtliga kommunala skolor och en friskola deltog i tävlingen som hölls ute på skolorna på hemkunskapslektionerna. En jury med såväl kockar från branschen som lärare och elever utsåg vinnarna. 

Kockarna ställde upp ideellt trots julbordstider. Man blir rörd när man tänker på det.

Kocktävlingen som förändrade allt

– Vi organiserade 26 deltävlingar med kort varsel, när scheman redan var lagda, men alla var flexibla, det är fantastiskt! Och kockarna ställde upp ideellt trots julbordstider. Man blir rörd när man tänker på det, säger Liv-Grete Sandström. När de första preliminära siffrorna för niondeklassarnas förstahandsval till gymnasiet nu kom var det glädjande läsning. Restaurang- och livsmedelsprogrammet fick det största uppsvinget i Falun, med omkring 30 sökande. I Dalarnas tidningar löd rubriken ”Kocktävling bröt trenden – många söker hotat program”.

– Det har visat sig så värdefullt för eleverna att det kommer ut kockar i riktiga kläder. Och hemkunskapslärare har också fått hjälp att lyfta sitt yrke, säger Liv-Grete Sandström.

Nya idéer för framtiden

– Vi jobbar på att ha ett hållbart samarbete mellan näringsliv och krögare och lära av varandra. Offentlig mat är duktiga på specialkost och på den privata sidan har man koll på trender och en mer uppdaterad meny. Vi vill att lärare får komma ut på restauranger och se dagens verklighet och att krögare ska kunna komma in och ta lektioner, berättar Liv-Grete Sandström. Hon hoppas att vinsten i Årets Guldstjärna betyder att samarbetsmodellen får synas nationellt och ger ringar på vattnet.