image

Arla Guldko

Sedan år 2000 har Arla Guldko funnits för att driva matglädje. Tävlingen lyfter fram offentliga kök som skapar goda måltidsupplevelser och inspirerar andra i branschen. Anmälan är nu stängd!

Finalisterna utsedda i Arla Guldko 2025

Nu är finalisterna utsedda i alla kategorier i tävlingen Arla Guldko 2025. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Jurygruppen som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson kommer nu arbeta vidare och granska finalisterna i detalj. Vem som tilldelas prisen avgörs vid finalen den 12 maj 2025. 

Alla Guldko-finalister 2025

Finalisterna i Arla Guldko 2025 – Bästa Matglädjeförskola

Finalisterna i kategorin Bästa matglädjeförskola är Klöverstugans förskola i Svedala, Solängens förskola i Söderköping och Vallens förskola i Sundsvall.

Klöverstugans förskola


Varje dag ska vara en smakupplevelse för barnen, där de får upptäcka måltiden med alla sina sinnen. På ett lekfullt sätt väcks barnens nyfikenhet i köket samtidigt som de får även lära sig vad matsvinn är och hur de kan göra skillnad. Det genuina engagemanget för matglädje har nu tagit Klöverstugans förskola till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeförskola.

– Vi lever och andas mat här på Klöverstugan och vi är så stolta över finalplatsen, säger kocken Helena Moldenhawer. Jag och pedagogerna samarbetar nära med det gemensamma syftet att allt vi gör är för barnen. Jag är inte bara kocken, utan vill även vara någon som de känner förtroende för – vare sig det handlar om att få en kram, skratta tillsammans eller berätta något.

På förskolan går drygt 90 barn som varje dag får frukost, frukt, lunch och mellanmål. Svedala kommun har en basmatsedel som är klimat- och näringsberäknad som kommunala verksamheter följer. Men det finns gott om utrymme för egna idéer och initiativ, menar Helena.

Solängens förskola


Med passion för säsongens råvaror och en kärlek till svensk och närproducerad mat, förverkligar de kommunens vision. De skapar inspirerande miljöer som väcker nyfikenhet och en längtan att utforska naturen genom matlagning. Med kreativitet och lekfulla uppläggningar, uppmuntrar de barnen att våga smaka nytt.

Här är ingenting omöjligt – vare sig det gäller barn i köket, spännande utflykter eller matlagning under bar himmel. De är en inspirationskälla för hela kommunen och vet precis hur man fångar barnens intresse för mat. Genom att laga mat utomhus, engagera små kockar och servera på inbjudande sätt, låter de barnen uppleva matens magi, till och med genom att känna på den i strumpor. Arbetet har nu gett dem en finalplats i Arla Guldko 2025 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.

– Det är helt underbart att vi är final! säger Evelyn Chaparro, kock på Solängens förskola. Vi arbetar i en kommunal verksamhet där medlen inte alltid möjliggör alla våra drömmar. Men jag och min chef gör vårt absolut bästa för att göra maten och miljön till något intressant och roligt för barnen, eftersom maten är en så stor del av våra liv.

På förskolan går 80 barn som bjuds på frukostbuffé, mellanmål och lunch, allt tillagat av Evelyn. Hon följer den gemensamma grundmenyn som Söderköpings kommun har men varje kök har möjlighet att anpassa och utveckla rätterna utifrån barnens preferenser, för att minska matsvinnet eller utveckla sitt kök. Det utnyttjar Evelyn fullt ut.

Vallens förskola


Ansökan utstrålar en genuin omsorg om barnen och deras unika behov. De skapar en måltidsmiljö som går bortom det vanliga, med noggrant utvalda element som ljus, musik och dämpad belysning, vilket är nästan lika viktigt som själva maten. Matsalens miljö är fantastisk och genomtänkt, med harmoni och stämning som inspirerar. De lär barnen vårda det de odlar, både i växthuset och i pallkragar. Trots en låg budget, erbjuder de en varierad och inspirerande meny som gör att man själv vill åka dit och smaka. Med sitt eget växthus, skördar de och bjuder sina kompisar, vilket skapar en känsla av gemenskap och stolthet. Kreativiteten och engagemanget har nu tagit Vallens förskola till final i kategorin Bästa Matglädjeförskola.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha gått till final, säger Aron Svedberg, köksansvarig kock på Vallens förskola. En stor del i vårt engagemang bygger på vår arbetsmiljö. Vi är två ordinarie i köket och en vikare, som inte alltid är densamma. Det har skapat en inkluderande och öppen arbetsplats där vi alltid vill lära oss nytt och tar del av varandras erfarenheter och kunskaper.

På förskolan går 120 barn som varje dag bjuds på frukost och lunch. Maten dukas upp på ett inspirerande och tilltalande sätt för att väcka barnens nyfikenhet, med en färgglad och varierande salladsbuffé och prydligt upplagda bufférätter. På borden finns underlägg med bilder och fakta om mat som barnen kan titta på och samtala om under måltiden. 

Finalisterna i Arla Guldko 2025 – Bästa Matglädjeskola
Finalisterna i Arla Guldko 2025 – Årets Frukostlyft  
Finalisterna i Arla Guldko 2025 – Seniormatglädje
Finalisterna i Arla Guldko 2025 – Årets Guldstjärna

Anmäl dig till Guldkogalan 2025

Arla Guldko-galan går av stapeln den 12 maj 2025 i Stockholm! Då korar vi vinnarna av Årets Frukostlyft, Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniormatglädje och Årets Guldstjärna. Dagen bjuder även på smakupplevelser och inspirerande föreläsningar.

Anmäl dig här
Anmäl dig till Guldkogalan 2025