- Start
- Service
- Evenemang & sponsorskap
- Arla Guldko

Arla Guldko
Finalisterna utsedda i Arla Guldko 2025
Nu är finalisterna utsedda i alla kategorier i tävlingen Arla Guldko 2025. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Jurygruppen som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson kommer nu arbeta vidare och granska finalisterna i detalj. Vem som tilldelas prisen avgörs vid finalen den 12 maj 2025.
Alla Guldko-finalister 2025
Finalisterna i kategorin Bästa matglädjeförskola är Klöverstugans förskola i Svedala, Solängens förskola i Söderköping och Vallens förskola i Sundsvall.
Klöverstugans förskola
Varje dag ska vara en smakupplevelse för barnen, där de får upptäcka måltiden med alla sina sinnen. På ett lekfullt sätt väcks barnens nyfikenhet i köket samtidigt som de får även lära sig vad matsvinn är och hur de kan göra skillnad. Det genuina engagemanget för matglädje har nu tagit Klöverstugans förskola till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeförskola.
– Vi lever och andas mat här på Klöverstugan och vi är så stolta över finalplatsen, säger kocken Helena Moldenhawer. Jag och pedagogerna samarbetar nära med det gemensamma syftet att allt vi gör är för barnen. Jag är inte bara kocken, utan vill även vara någon som de känner förtroende för – vare sig det handlar om att få en kram, skratta tillsammans eller berätta något.
På förskolan går drygt 90 barn som varje dag får frukost, frukt, lunch och mellanmål. Svedala kommun har en basmatsedel som är klimat- och näringsberäknad som kommunala verksamheter följer. Men det finns gott om utrymme för egna idéer och initiativ, menar Helena.
Solängens förskola
Med passion för säsongens råvaror och en kärlek till svensk och närproducerad mat, förverkligar de kommunens vision. De skapar inspirerande miljöer som väcker nyfikenhet och en längtan att utforska naturen genom matlagning. Med kreativitet och lekfulla uppläggningar, uppmuntrar de barnen att våga smaka nytt.
Här är ingenting omöjligt – vare sig det gäller barn i köket, spännande utflykter eller matlagning under bar himmel. De är en inspirationskälla för hela kommunen och vet precis hur man fångar barnens intresse för mat. Genom att laga mat utomhus, engagera små kockar och servera på inbjudande sätt, låter de barnen uppleva matens magi, till och med genom att känna på den i strumpor. Arbetet har nu gett dem en finalplats i Arla Guldko 2025 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.
– Det är helt underbart att vi är final! säger Evelyn Chaparro, kock på Solängens förskola. Vi arbetar i en kommunal verksamhet där medlen inte alltid möjliggör alla våra drömmar. Men jag och min chef gör vårt absolut bästa för att göra maten och miljön till något intressant och roligt för barnen, eftersom maten är en så stor del av våra liv.
På förskolan går 80 barn som bjuds på frukostbuffé, mellanmål och lunch, allt tillagat av Evelyn. Hon följer den gemensamma grundmenyn som Söderköpings kommun har men varje kök har möjlighet att anpassa och utveckla rätterna utifrån barnens preferenser, för att minska matsvinnet eller utveckla sitt kök. Det utnyttjar Evelyn fullt ut.
Vallens förskola
Ansökan utstrålar en genuin omsorg om barnen och deras unika behov. De skapar en måltidsmiljö som går bortom det vanliga, med noggrant utvalda element som ljus, musik och dämpad belysning, vilket är nästan lika viktigt som själva maten. Matsalens miljö är fantastisk och genomtänkt, med harmoni och stämning som inspirerar. De lär barnen vårda det de odlar, både i växthuset och i pallkragar. Trots en låg budget, erbjuder de en varierad och inspirerande meny som gör att man själv vill åka dit och smaka. Med sitt eget växthus, skördar de och bjuder sina kompisar, vilket skapar en känsla av gemenskap och stolthet. Kreativiteten och engagemanget har nu tagit Vallens förskola till final i kategorin Bästa Matglädjeförskola.
– Vi är väldigt glada och stolta över att ha gått till final, säger Aron Svedberg, köksansvarig kock på Vallens förskola. En stor del i vårt engagemang bygger på vår arbetsmiljö. Vi är två ordinarie i köket och en vikare, som inte alltid är densamma. Det har skapat en inkluderande och öppen arbetsplats där vi alltid vill lära oss nytt och tar del av varandras erfarenheter och kunskaper.
På förskolan går 120 barn som varje dag bjuds på frukost och lunch. Maten dukas upp på ett inspirerande och tilltalande sätt för att väcka barnens nyfikenhet, med en färgglad och varierande salladsbuffé och prydligt upplagda bufférätter. På borden finns underlägg med bilder och fakta om mat som barnen kan titta på och samtala om under måltiden.
Finalisterna i kategorin Bästa Matglädjeskola Aggarpsskolan i Svedla, Strövelstorps skolan i Ängelholm, Veingeskolan i Laholm och Väståkraskolan i Anderslöv.
Aggarpsskolan
På Aggarpsskolan står matglädje och gemenskap i centrum. Här handlar måltiderna inte bara om maten på tallriken, utan också om atmosfären, dialogen och känslan av att alla är välkomna. Det starka engagemanget och den genomtänkta helheten har nu tagit skolan till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeskola.
– Det är inspirerande att tävla och härligt att vi har gått till final, säger köksmästaren Mattias Buttler, som har deltagit i Arla Guldko tidigare när han arbetade på en annan skola. Vi vill att varje elev ska känna sig sedd och är alltid välkommen in i köket.
Skolan har 700 elever i årskurs 4–9 och måltidsupplevelsen är en central del av skoldagen. Här serveras lagad mat från grunden, två-tre rätter att välja på varje dag och ett brett och varierat salladsbord.
Ströveltorps skola
På Ströveltorps skola är matglädje så mycket mer än en måltid – det är en helhetsupplevelse fylld av värme, nyfikenhet och engagemang. Här vill man inte bara mätta magen, utan också skapa matminnen som eleverna kan bära med sig hela livet. Det genuina engagemanget har nu tagit skolan till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeskola.
– Vi är otroligt glada över finalplatsen i Arla Guldko, säger Erika Baldetorp, tillförordnad enhetschef för grundskolans måltidsverksamhet. Vi vill att varje måltid ska kännas familjär och välkomnande. Mat är inte bara näring, det är en upplevelse som ska göra gott för både kropp och själ.
På Ströveltorps skola går drygt 400 elever, från förskoleklass till årskurs 9. Varje dag fylls skolrestaurangen med doften av nybakat bröd, som möter de yngsta eleverna vid frukosten. Smoothies och marmelad gjorda på räddad frukt visar hur köket arbetar smart och hållbart med sina råvaror. Vid lunchtid skapas en inspirerande och familjär atmosfär, där eleverna uppmuntras att utforska nya smaker med hjälp av smakskedar. Med sitt pedagogiska tillvägagångssätt bygger måltidspersonalen förtroende och väcker nyfikenhet.
Väståkraskolan
På Väståkraskolan är skolmaten en viktig del av elevernas vardag. Här skapas en miljö där mat inte bara handlar om att bli mätt, utan också om att upptäcka nya smaker, känna gemenskap och få en förståelse för var maten kommer ifrån. Genom ett nära samarbete mellan köket, pedagoger och elever har skolan lyckats bygga en stark måltidskultur som nu har tagit dem till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeskola.
– En finalplats i Arla Guldko är otroligt inspirerande för hela skolan, säger kökschefen Lars-Philip Lindborg. För oss innebär matglädje att erbjuda en helhetsupplevelse som inspirerar både elever och personal att utforska nya smaker, utveckla sina matvanor och känna stolthet över sina måltider.
På skolan går cirka 500 elever, från 5-åringar till årskurs 9. Här erbjuds frukost, lunch och mellanmål. För att skapa lugn och trygghet har skolan schemalagda luncher med fasta platser och en pedagog som möter klassen innan de går in i matsalen. Fyra serveringslinjer ger ett smidigt flöde, där eleverna även kan prova på nya smaker i form av "Våga smaka på"-rätter och vid matlabbstationen kan eleverna utforska råvaror på nya sätt.
Veingeskolan
På Veingeskolan är närvaro, gemenskap och inkludering en del i matglädjen. Här skapas en trygg och välkomnande miljö där elever och lärare är en del av kökets arbete. Alla känner sig sedda oavsett om de äter dagens rätt, specialkost eller mellanmål. Nu har Veingeskolans kök tagit sig till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Matglädjeskola.
– Vi är så glada över finalplatsen och väldigt stolta över det vi gör, säger Malin Köhnke Dahlgren, köksmästare på Veingeskolan. För oss är god mat tillagad från grunden lika viktig som personlig kontakt med våra matgäster.
På skolan går drygt 700 elever, från förskoleklass till årskurs 9. Frukost, lunch och mellanmål serveras varje dag i skolrestaurangen. Salladsbuffén är en viktig del av måltidsupplevelsen och erbjuder både klassiska och oväntade smaker. Här får eleverna chans att testa sådant de kanske aldrig smakat tidigare, exempelvis rostad blomkålsblast, som många inte vet går att äta. Att sprida kunskap och väcka nyfikenhet kring mat är en del av det dagliga arbetet.
Finalisterna i Årets Frukostlyft är Danderyds gymnasium, Hedängskolan och Pilevallskolan.
Danderyds gymnasium
När frukostserveringen startade för två år sedan blev det början på en positiv spiral. Idag vittnar både elever och personal om bättre studieresultat, högre motivation och en lugnare skolmiljö. Dessutom har skolans matsvinn minskat med 40 procent. Satsningen har nu tagit Danderyds gymnasium till final i Arla Guldko 2025, i kategorin Årets Frukostlyft.
– Så roligt att vi kom till final! säger Lotta Askeholt, kökschef på Danderyds gymnasium. Vi ville skapa lika möjligheter för alla och se till att eleverna får en bra start på dagen. Alla har inte möjlighet att äta frukost hemma, och många hinner inte. Frukostserveringen har blivit en succé. Vi får höra från lärare och rektor att elever både passar tider och presterar bättre.
Gymnasiet har 1 430 elever och idag äter omkring 400 av dem frukost på skolan, en siffra som de hoppas ska öka. Ambitionen är att erbjuda något mer än bara en enkel smörgås. På frukostmenyn finns kaffe, te, hårt och mjukt bröd, ost, grönsaker, gröt, smoothie och chiapudding.
Hedängskolan
I Sandvikens kommun pågår ett treårigt skolfrukostprojekt. Målet är att ge eleverna bättre förutsättningar för inlärning, ökad studiero och en hälsosammare livsstil. Hedängskolan är den skola som har lyckats bäst med att nå ut till sina elever. Här äter hälften av skolans elever frukost. Satsningen har nu tagit skolan till final i Arla Guldko 2025, i kategorin Årets Frukostlyft.
– Så roligt att Hedängskolan är i final, det är de väl värda, säger Maria Leidermark, enhetschef i Sandvikens kommun. Frukosten är en viktig pusselbit för våra elever. Eleverna orkar bättre och ger ett lugn åt hela skolan.
Hedängskolan är en högstadieskola med 525 elever. Frukosten öppnar kl. 07.30, och många elever står redan och väntar utanför. Bussarna från andra orter anländer i god tid, så även de hinner in och äta innan skoldagen börjar. Miljön i skolrestaurangen är mysig och inbjudande, med nedtonad belysning och ljus på borden som skapar en lugn atmosfär. Här serveras näringsrik och varierad frukost med exempelvis varm gröt, müsli, fil, yoghurt, smörgåsar med olika pålägg, grönsaker, smoothie och mjölk och te.
Pilevallskolan
Här är frukosten mer än bara en måltid. Det är en plats för gemenskap, lugn och en bra start på dagen. Skolans satsning på frukost för alla elever har bidragit till ökad studiero och förbättrade studieresultat. Även minskat matsvinn. Nu har Pilevallskolan utsetts till en av finalisterna i Arla Guldko 2025, i kategorin Årets Frukostlyft.
– Att vi är i final känns otroligt bra, säger Nathalie Klingelhöfer, kökschef på Pilevallskolan. Vi vill att alla elever ska få en trygg och bra start på dagen. Här finns vuxna på plats att prata med om man vill. De flesta elever som äter frukost hos oss väljer dock att sitta tillsammans och ha det mysigt med sina vänner.
Frukostserveringen började som ett projekt för två år sen och slog så väl ut att man har fortsatt. Lärare berättar om ökat lugn på lektionerna och eleverna säger ofta till Nathalie och hennes kolleger att de gillar frukosten. Skolan har omkring 400 elever från förskoleklass till årskurs 9 och den kulturella mångfalden speglas i menyerna, både till frukost och lunch.
Finalisterna är Björkliden i Alvesta, Danvikshem i Nacka och Restaurang Citronen i Katrineholm.
Björkliden
Här är måltiderna för de äldre en höjdpunkt i vardagen och en stund av gemenskap, omsorg och välbefinnande. Med stor lyhördhet och värme skapas en måltidsupplevelse där varje gäst får känna sig sedd och omhändertagen. Drivet och engagemanget har nu tagit Björkliden till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Seniormatglädje.
– Vi är så glada över finalplatsen i Arla Guldko, säger Linda Gustavsson, måltidschef på Björkliden. Mat och måltidsmiljö är så viktiga för våra äldres välbefinnande och vi vill att varje måltid ska kännas hemtrevlig och kärleksfull.
Björkliden är ett särskilt boende för personer med omfattande behov av vård och omsorg och här finns plats för 35 boende. För att säkerställa att alla trivs och får sina önskemål tillgodosedda hålls regelbundna möten med boende, kökspersonal, sjuksköterskor och vårdpersonal. Redan vid inflyttning deltar köket i samtal för att fånga upp individuella preferenser och behov.
Danvikshem
På Danvikshem är måltiderna en central del av omsorgen. Här handlar matglädje lika mycket om gemenskap, omtanke och livskvalitet. Genom ett nära samarbete mellan kök och vårdpersonal skapas en trygg och trivsam måltidsupplevelse varje dag. Nu har Danvikshem gått vidare till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Seniormatglädje.
– Att gå till final i Arla Guldko är fantastiskt, det gör oss stolta, säger Maria Lindberg, kostchef på Danvikshem. Vi arbetar alla för att måltiden ska vara mer än näringsriktig mat, den är även en stund av omtanke, gemenskap och glädje.
På Danvikshem finns 224 platser för vård- och omsorgsboende. All mat lagas på plats i köket, det mesta från grunden och med stor omsorg, där säsongens råvaror och hållbarhet alltid står i fokus. Menyn erbjuder flera alternativ till både lunch och middag, då gästerna kan välja mellan olika måltidsdrycker och avsluta med en dessert. Extra tillval finns som aptitretare, varm soppa eller extra dessert.
Restaurang Citronen
På Restaurang Citronen är måltiden en stund av glädje, gemenskap och omtanke. Här lagas maten med omsorg, där goda smaker, näring och trivsel skapar en njutningsfull måltidsstund. Kök och vårdpersonal skapar tillsammans en miljö med välkomponerade måltider i en varm och inbjudande atmosfär. Nu har Restaurang Citronen gått till final i Arla Guldko 2025 i kategorin Bästa Seniormatglädje.
– Jätteroligt att vi är finalister i Arla Guldko, det ger oss extra energi i vårt arbete, säger Maria Isaksson, dietist i Katrineholms kommun. För oss är måltiderna så mycket mer än mat – de skapar livskvalitet och glädje, varje dag.
Restaurang Citronen finns i Dufvegårdens vård- och demensboende. Restaurangen är öppen för alla äldre som bor på Dufvegården, men också deras besökare och gäster utifrån. Även vårdpersonalen äter gärna i här. I restaurangen serveras dagligen två rätter och en generös salladsbuffé, alltid med hembakat bröd och flera dryckesalternativ. Gästerna kan njuta av måltiderna i den lugna och hemtrevliga restaurangen eller i den blomstrande trädgården under årets varmare dagar.
Här är finalisterna i Arla Guldko 2025 Årets Guldstjärna
Tullängsgymnasiets restaurang i Örebro
Tullängsgymnasiet engagerar sig djupt i hållbarhet och restaurangen är motorn i arbetet. De inspirerar elever att äta klimatsmart och arbetar aktivt för att minska klimatavtrycket och öka andelen ekologiska produkter. De arbetar målmedvetet med att nå ut till andra.
Genom att erbjuda kostnadsfria utbildningar och sprida sitt budskap om hållbar matglädje via sociala medier har de blivit en resurs och inspiration för andra offentliga restauranger. Andra verksamheter kan dra nytta av deras erfarenheter och metoder för att minska klimatavtrycket och öka hållbarheten i sina egna kök.
Frisk Mat
Den ideella föreningen Frisk Mat arbetar oförtröttligt för att göra offentliga måltider mer hälsosamma och hållbara – måltider som både mättar, utbildar och förbättrar folkhälsan. De driver opinion mot beslutsfattare som kan göra skillnad inom sina områden. Genom sin digitala plattform sprider de kunskap om näringsrik och hållbar mat, erbjuder inspiration, recept och expertkunskap för personer inom offentliga måltider.
Här finns redaktionella faktaartiklar, intervjuer med förebilder och recept granskade i enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna. Andra offentliga kök kan använda deras guider för att förbättra måltider och minska matsvinn.
Väståkraskolan i Örebro
Väståkraskolan är en förebild inom wellness och hållbarhet genom sitt arbete för att skapa en hälsosam, hållbar och inkluderande skolmiljö. Deras wellnessprofil genomsyrar hela verksamheten och gör mat, hälsa och hållbar utveckling till en inspirerande helhet.
Skolan arbetar aktivt med eleverna genom hela skolgången, från förskola till årskurs 9, och kökspersonalen deltar i klassrummen för att inspirera och undervisa om mat och hållbarhet. Initiativ som Kockfritids och Matpanelen involverar eleverna i matlagning och hållbarhetsarbete. Skolans helhetstänk och metoder att integrera mat och hälsa i utbildningen inspirerar andra skolor och offentliga kök.
Anmäl dig till Guldkogalan 2025
Arla Guldko-galan går av stapeln den 12 maj 2025 i Stockholm! Då korar vi vinnarna av Årets Frukostlyft, Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniormatglädje och Årets Guldstjärna. Dagen bjuder även på smakupplevelser och inspirerande föreläsningar.

Vinnarna från Arla Guldko 2023
Blanka förskola i Vadstena, Stora Hammars skola i Höllviken, Sjödalsgymnasiet i Huddinge, Kinnevaldsgården i Växjö samt Trelleborgs kommuns foodtruck – de är vinnarna i Arla Guldko 2023. Finalen och prisceremonin hölls på Eric Ericsonhallen och blev en dag fylld med inspiration om smak, hållbarhet och matglädje.

Möt vinnarna från 2021
Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand, kommundietist i Falu kommun – de är vinnarna i Arla Guldko 2021.

Vinnarna från Arla Guldko 2020
Förskolan Sagostugan i Köping, Aggarpsskolan i Svedala och Guteskolan i Visby vann i var sin kategori i Arla Guldko 2020. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till projektet Payback Generation i Vingåker.

Vinnarna från Arla Guldko 2018
Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann i var sin kategori i Arla Guldko 2018. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet. Prisceremonin hölls vid en stor finalgala på Musikaliska i Stockholm.
