Disa Molins desserter

Det blev andra gången gillt för vinnaren av Årets konditor 2018. Efter att ha kommit trea för fem år sedan blev guldpokalen och titeln i årets tävling äntligen hennes.

vinnare-disa-molin-1200x675.jpg
Årets Konditor 2018: Disa Molin. Foto: Sara Trus/Sveriges Bagare och Konditorer

– Det är verkligen ett kvitto på ens prestation, säger den lyckliga vinnaren Disa Molin.

Fokus, kreativitet och övning. Det var receptet Disa Molin använde för att ta hem titeln som Årets konditor 2018.

Man måste ha fullt fokus hela tiden.

- Det krävs att man tränar otroligt mycket. Man kan inte komma dit utan att vara förberedd. Man måste ha ett tidsschema och man måste ha fullt fokus hela tiden, säger hon.

Intensiv och dramatisk final

Tävlingen som avgjordes fredagen den 12 oktober på Älvsjömässan i Stockholm pågick under två intensiva dagar. Tävlingen blev mer dramatisk än vanligt när en deltagare var tvungen att åka ambulans till sjukhus efter en allergisk reaktion.

- I efterhand tycker jag att det som hände var väldigt tråkigt, men under tävlingen kunde jag inte låta det påverka mig och min prestation, berättar Disa Molin.

Drömmen var att bli delfinskötare

Disa Molin har arbetat som konditor sedan 2007 då hon avslutade sin konditorsutbildning. Det var efter att ha jobbat på olika caféer i Göteborg som Disa fick upp ögonen för konditorsyrket. Som barn var drömmen att bli delfinskötare.

- Sedan min utbildning har konditor varit det självklara yrkesvalet för mig, det är otroligt kreativt vilket passar mig bra, berättar hon.

Drömmen om att tävla och vinna Årets konditor väcktes av hennes tidigare chef Maria Grave, som blev Årets konditor 2008.

- Jag ställde upp i tävlingen första gången 2013. Då kom jag trea och det är ju också väldigt bra.

tombola-loop-1200x675.jpg
Tombola (Fingerfood) och Loop (Tårta). Foto: Sara Trus/Sveriges Bagare och Konditorer

Efter det deltog Disa Molin i tv-programmet ”Dessertmästarna” där hon också tog hem tredjeplatsen. Efter det dröjde det fram tills i år innan hon ställde upp i tävlingen igen.

- Det är väldigt mycket planering för att vara med i en den här tävlingen, det är inte bara att delta. Jag ska skriva recept, bygga hela mitt tävlingsbord. Det är ett helt projekt och jag älskar projekt, men det tar mycket tid, berättar Disa Molin.

Tävlingen gick enligt planerna

Under tävlingsdagarna gick i stort sett allt som planerat för vinnaren. Hon kunde följa sitt tidsschema och allt flöt på utan några stora incidenter.

- Jag hade en superduktig tjej som min assistent, men det är ingen man känner så det är klart att det uppstår situationer under tävlingens gång. Men allt gick på det stora hela bra, säger hon.

Någon större oro innan hade Disa Molin inte, hon kände sig trygg i att hon förberett sig tillräckligt. Trots det fanns det förstås moment som var mer kritiska än andra.

- Jag var orolig över tårtdekoren som var gjord av socker och det är ett sånt skört material. Speciellt när den skulle bäras fram till juryn var jag orolig att den inte skulle hålla.

Mest nöjd var Disa Molin med sin dessert som hon döpt till ”Slänggungan”.

dessert-slangunga-1200x675.jpg
Slänggunga (Tallriksdessert). Foto: Sara Trus/Sveriges Bagare och Konditorer

- Den avspeglar mig och min stil väldigt bra smakmässigt. Jag var också väldigt nöjd med designen som jag tyckte följde temat väldigt bra, säger hon.

Att Disa tydligt hade följt temat ”Tivoli” var en av sakerna som enligt juryn tog henne hela vägen till vinsten. Juryn tyckte att hon på ett snyggt och tydligt sätt hade med temat i alla sina moment. Att bli prisad av en jury bestående av Sveriges bästa konditorer är också viktigt för årets vinnare.

De som sitter i juryn är ju bäst i Sverige.

- Att vinna känns fantastiskt, det är ett kvitto på att man presterat bra. De som sitter i juryn är ju bäst i Sverige.

Skulle aldrig använda något annat än smör

Disa Molin jobbar mycket med syra i sina bakverk och några av favoritingredienserna är kesella, yoghurt och färskost. Alla tre använde hon förstås i sina vinnarbidrag.

- Jag hade kesella i moussen till tårtan och använde yoghurt i bottnarna. I fingerfoodsen använde jag färskost, berättar hon.

En annan magisk ingrediens för att lyckas är förstås smöret som Disa Molin aldrig skulle kunna tänka sig att byta ut.

- Jag är uppväxt med riktigt smör och skulle aldrig använda något annat, säger vinnaren av Årets konditor 2018.