Kalle Bengtsson är Årets Konditor 2017

Tårtan ”Insjön” var en blomformad, spegelblank dröm med bland annat granolabotten, vaniljbavaroise, mandelbotten med citron och blåbär och citronkräm med brynt smör. Juryn i Årets Konditor blev trollbundna av Kalle Bengtssons tolkning av temat ”natur”.

Själv sprang han rakt ut i publiken för att krama sin coach Anders Oskarsson när vinsten ropades ut, både lycklig och tagen.

Det är fantastiskt att få uppskattning för allt jobb jag och alla runt mig lagt ner. 

– Jag är jätteglad! Det är fantastiskt att få uppskattning för allt jobb jag och alla runt mig lagt ner. Vinsten är även Anders och min flickvän Hannas. Och det var roligt med temat ”natur”, man kan tolka det på så många sätt och det gillar jag.

Gothia Towers, os och landslaget

Kalle Bengtsson är 33 år och kommer från Göteborg där han jobbar på Gothia Towers. Han är konditor i Svenska Kocklandslaget och har varit med i os och vunnit vm-silver 2014.

Silvret tog Josefin Gauffin som är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm och bronset gick till Joel Lindqvist som driver Mat- & chokladstudion i Malmö.

"Insjön" – bakverket som trollband juryn.
"Insjön" – bakverket som trollband juryn.

Tävling i tio timmar
  • Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Arla är huvudsponsor och Sveriges bagare & konditorer är arrangörer.
  • Finalen pågår under två dagar i totalt tio timmar och hålls på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm.
  • Tre tävlingsmoment ingår: en tårta med minst tre våningar, tre olika sorters petit four och ett hemligt bakverk.
  • Årets tema var natur och det hemliga bakverket skulle göras i en silikonform där ett urval av givna ingredienser skulle ingå: syrad grädde eller kesella, havtorn eller blåbär samt mandelmassa eller mandelmjöl.