Det är med stolthet vi presenterar finalisterna i Årets Konditor samt vilket tema de ska jobba med när tävlingen, som syftar till att främja landets konditorer, går av stapeln på Bak- och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan den 10-11 oktober.

arets-konditor-finalister-1200x675.jpg

Den 20 juni fick vi äntligen reda på vilka finalister i Årets Konditor 2019 är. De lyckliga konditorerna, som kommer att tävla om titeln den 10-11 oktober, heter: Joel Lindqvist, Claudia Chindea, Sara Nilsson, Isabella Westergren och Jimmy Wollberg.

Temat för finalen är de fyra elementen

Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande

Årets Konditor har funnits sedan 1988 och som traditionen bjuder har årets finalister tilldelats ett tema att förhålla sig till. I år temat De Fyra Elementen och de tävlande kommer att, under stram tidspress, behöva skapa bakverk som både uppfyller juryns krav på smak, estetik och kreativitet.

Årets tävlande ska kreera fyra tårtor som ska räcka till totalt 40 personer, ytterligare en tiobitstårta till juryn samt ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer och två olika praliner. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat ”skyltfönster”.

Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer i ett pressmeddelande från Årets Konditor.

Som stolt huvudsponsor önskar Arla de fem finalisterna lycka till!

Årets finalister

  • Claudia Chindea, från Göteborg, arbetar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori AB i Göteborg.
  • Joel Lindqvist, från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö.
  • Sara Nilsson, från Hedemora, arbetar på Svenska Mässan Gothia Towers AB i Göteborg.
  • Isabella Westergren, från Bollnäs, arbetar på Hotel At Six i Stockholm.
  • Jimmy Wollberg, från Göteborg, arbetar på Berzelli choklad i Göteborg.