arets-konditor-dessert-1200x675.jpg

Skogsgläntan tar mig tillbaka till barnsben. När jag lekte i skog en under gran, stock och sten. Skogens alla dofter och färger. Lingonens syra, blåbärens sötma och föräldrarnas kaffe. Allt så stilla men ändå så levande.

1. Glass

Ingredienser

  • 240 g socker
  • 240 g vatten
  • 480 g blåbärspuré
  • 280 g lingonpuré
  • 300 g smetana

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten. Låt svalna
  2. Blanda blåbärspure, lingonpure och smetana
  3. Blanda ihop de båda delarna och häll i glassmaskin

2. Mandelfragelitè

Ingredienser

  • 80 g mandelmassa
  • 20 g mjölk
  • 80 g äggvita
  • 120 g socker

Gör så här

  1. Blanda mandelmassan och mjölken till en homogen massa
  2. Vispa äggvita och socker till en maräng Vänd ner mandelmassan i marängen
  3. Stryk ut tunt på plåt och baka av på 180 °C i 10 minuter
  4. Stansa ut en rund form och dela på mitten

3. Kaksmulor

Ingredienser

  • 85 g smör
  • 90 g socker
  • 125 g vetemjöl
  • 10 g kakao
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smula ut på plåt
  2. Baka av på 180° C i 8 minuter
  3. Låt svalna och mixa sönder till kaksmulor

4. Mjölkchokladmousse

Ingredienser

  • 20 g äggula
  • 8 g socker
  • 50 g mjölk
  • 50 g syrad grädde
  • 250 g jivara, Valhrona
  • 175 g grädde
  • 12 g gelatinmassa
  • 25 g kaksmulor (recept ovan)
  • 10 g frystorkade lingon
  • 5 g kaffebönor
  • 120 g jivara, Valhrona

Gör så här

  1. Blanda äggula och socker
  2. Koka upp mjölk och grädde, gå ned med äggulan och värm till 84° C
  3. Sila över chokladen och mixa. Smält gelatinmassan och blanda ner
  4. Vispa grädden och vänd ner chokladkrämen
  5. Smält jivara och blanda med kaksmulor, lingon, krossade kaffebönor och salt
  6. Låt stelna. Krossa sedan och blanda ner i moussen. Spritsa i stenform.

5. Blåbär

Ingredienser

  • 20 g torkade enbär
  • 30 g citronsaft
  • 70 g socker
  • 70 g vatten
  • 150 g frysta blåbär

Gör så här

  1. Krossa enbären och koka upp dom med citronsaft, socker och vatten
  2. Sila av, låt svalna och häll över blåbären

6. Lingongelé

Ingredienser

  • 40 g citronsaft
  • 100 g lingonpuré
  • 7 g grönpeppar
  • 40 g socker
  • 3 g pektin
  • 8 g gelatinmassa
  • 30 g granolja

Gör så här

  1. Värm upp citronsaft, lingo npurè och krossad grönpeppar
  2. Blanda socker och pektin och häll ner och låt koka i 2 minuter under omrörning
  3. Blanda ner gelatinmassa och granolja. Mixa och häll i spritspåse

7. Lingonmarshmallows

Ingredienser

  • 28g g socker
  • 18 g trimolin
  • 20 g lingonpuré
  • 3 g citronsaft
  • 13 g glykos
  • 14 g trimolin
  • 20 g gelatinmassa
  • 10 g krossade frystorkade lingon

Gör så här

  1. Koka ihop socker, den större mängden trimolin, lingonpurè, citronsaft och glykos
  2. Smält gelatinmassa och häll ner den tillsammans med den mindre mängden trimolin i en vispbunke
  3. Häll ner den varma lagen un der vispning
  4. Vispa tills den är fast och spritsa ut på plåt. Strössla över torkade lingon

9. Dekor

Ingredienser

  • Vit chokladspiral
  • Harsyra

Montering

Gör så här

  1. Pensla choklad i en cirkel i mitten av tallriken
  2. Spritsa lingonkräm på halva cirkeln och lägg på en fragelitè botten
  3. Lägg kaksmulor ovanpå och lite i mitten av tallriken där glassen ska placeras
  4. Lägg på blåbär på smulorna och spritsa fyra pluppar med lingonkräm lite symmetriskt och fint
  5. Glasera stenarna och placera på fragelitén
  6. Lägg marshmallows runt omkring och dekorera med harsyra
  7. Avsluta med att lägga glass och chokladdekor