Vegetariska smårätter tävlingsuppgift i Årets Kock 2017

Den första tävlingsrätten för de åtta finalisterna i Årets Kock 2017 är vegetariska smårätter. Finalen hålls den 2 februari 2017 i Malmö.

Tävlingsuppgiften omfattar att skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två ska vara varma.

Tävlingsuppgiften omfattar att skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två ska vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna.

Så här säger Utvecklingsgruppen för tävlingen Årets Kock, i vilken Markus Aujalay, Årets Kock 2004, och Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, ingår:

 – Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger Jonas Dahlbom.

Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling.

– Många restauranger idag arbetar redan med att lyfta fram det gröna på tallriken och låta proteinet vara ett komplement. Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling, Hanna Halpern, vd Årets Kock.

På finaldagen har finalisterna 4 timmar och 10 minuter på sig att färdigställa den första tävlingsrätten som serveras i 14 portioner.