Martin Moses vann Årets Kock 2019

Fredagen den 13 var verkligen ingen otursdag för Martin Moses från SK Mat & Människor i Göteborg. När poängen sammanställts var det Martin som fick lyfta armarna i triumf.

arets-kock-2020-vinnarbild.jpg
Segervrålet. Foto: Samuel Unéus

Rutin och hårt arbete lönar sig

Förra året föll Martin Moses på målsnöret när han tog hem silvermedaljen. Men i år fick han revansch. Martin är enligt egen utsago en väldigt målinriktad tävlingsmänniska och det märks.

När första finaldagen summerats låg Martin på fjärde plats med 327,5 poäng av 400 möjliga. Att ta sig från sista plats bland de fyra slutfinalisterna till toppen av pallen är verkligen inte dåligt!

Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott - och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa.

Fokus på god mat

Vinnarskalle i all ära men det som verkligen var tungan på vågen är nog Martins inställning till mat. Fokuset ligger i grund och botten på att laga god och vällagad mat samt att ha nära kontakt med leverantörer och att arbeta med närodlade råvaror.

arets-kock-2020-prinsen-martin.jpg
Prins Carl Philip gratulerar Martin Moses. Foto: Samuel Unéus

Belöningen för den fenomenala insatsen är, förutom äran, en prischeck på 250 000 kronor samt Gastronomiska Akademiens mejerimedalj utdelad av H.K.H. Prins Carl Philip som också fick sig en rejäl kram. Även Martins familj, som var på plats och hejade på, fick vara med och dela glädjen.

arets-kock-2020-martin-och-barn.jpg
Martins barn var med och firade. Foto: Samuel Unéus

Martin kommer ursprungligen från Växjö men bor och verkar i Göteborg, på restaurangen SK Mat & Människor. På den restaurangen lär man vara extra glada idag då knep både guld och silver då Ola Wallin, även han från SK Mat & Människor, knep andraplatsen.

Fler som prisades

Karin Franssons mentorspris, som syftar till att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar, gick till Ulrika Brydling som driver företaget Brydlings. Ulrika har ett stort miljöengagemang och brinner för ett hållbart matbruk. Hon var med och startade föreningen Ekokockar som håller i kock- och bagartävlingar för att sprida kunskap om ekologisk matlagning.

Bästa Commis blev Thilda Mårtensson. Föreningen Årets Kock delar ut det till en av assistenterna i tävlingsköken för att uppmärksamma deras arbete och uppmuntra unga i branschen.

Årets Kock har hållits sedan 1983. Arla var med och startade tävlingen och är i dag stolt presentatör.

Martin Moses vinnarrätter i Årets Kock 2019

Råvarukorg, dag 1. rätt 1
Rätt 1 från råvarukorg, dag 1
Råvarukorg, dag 1, rätt 2
Rätt 2 från råvarukorg, dag 1
Råvarukorg, dag 2, rätt 1
Rätt 1 från råvarukorg, dag 2
Råvarukorg, dag 2, rätt 2
Rätt 2 från råvarukorg, dag 2
Korvrätt
Korvrätt
Potatisrätt
Potatisrätt