Det blev femte gången gillt för Johan Backeus i Årets Kock. Vinsten kammade han hem med hjälp av riktigt god mat, idog träning och en snickrande och drejande familj.

Jag blev helt tom, svag i benen och nästan gråtfärdig.

Johan Backeus visste redan hur det kändes att komma till semifinal, final och ta två silvermedaljer i Årets Kock. Nu hade han bara siktet inställt på guld. Men när hans namn ropades ut och konfettin började regna kunde han knappt tro att det var sant.

– Jag blev helt tom, svag i benen och nästan gråtfärdig. Man tränar så mycket och skjuter allt annat åt sidan inför denna dag och sedan när man vinner är det nästan svårt att ta in det, säger han.

Johan Backeus hyllades av sina medtävlare.
Johan Backeus hyllades av sina medtävlare. Foto: Madeleine Landley

Stort stöd hemifrån

Fler som prisades

Karin Franssons mentorspris gick till Pernilla Lundberg på Riche i Stockholm. Priset delas ut i samband med finalen av Årets kock och syftar till att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar.

Bästa Commis blev Rasmus Daly. Föreningen Årets Kock delar ut det till en av assistenterna i tävlingsköken för att uppmärksamma deras arbete och uppmuntra unga i branschen.

Den 30-åriga kocken från Sundsvall har jobbat större delen av sitt yrkesverksamma liv i Stockholm, bland annat på Gondolen, Restaurang BAR och Lux. I dag är han kock på Aveqia, en arbetsgivare som gett honom stort stöd och hjälpt honom med träningen. Även familjen har del i vinsten.

– De har råddat, fixat, snickrat och drejat. Pappa har gjort brickor till mig, mamma har sytt riskuddar som jag hade i förra finalen för att hålla tallrikarna varma och min flickvän har gjutit undertallrikarna i cement. Jag har dragit in hela familjen i detta och de har stöttat mig på så många sätt.

Finalen i Årets Kock 2017 gick i Malmö och att skapa en rätt av skånsk fasan var en av tävlingsuppgifterna. Den andra var att skapa fem vegetariska smårätter.

– Jag tycker att det var bra med en vegetarisk uppgift och att man fick laga flera stycken, sedan var kanske fem lite väl många men det gick ju bra! Det jag blev allra nöjdast med under finalen var min rätt potatis, ängssyra och rökt tång. Men allt blev gott och jag hann jobba med min finish.

Lekfullt och exceptionellt gott

Just Johans finish är en av sakerna som juryn lyfte fram i sin motivering. De tyckte att han lyckats exceptionellt bra och lovordade också hans tekniska kunnande och rätternas goda eftersmak. När Johan Backeus själv pratar om sin matfilosofi beskriver han den som glädjefull.

På tallriken ska man också kunna se och känna vad det är man äter, morot ska smaka morot. 

– Jag gillar lekfullhet i maten. På tallriken ska man också kunna se och känna vad det är man äter, morot ska smaka morot. Gästen får gärna vara lite delaktiga, exempelvis riva något över rätten. När det gäller mejeriprodukter är min absoluta favorit smör.

Sakta men säkert håller vinsten på att sjunka in och chocken har förbytts i förtjusning och förväntan.

– Detta år ska bli så himla kul! Alla människor jag kommer att träffa och allt jag kommer att lära mig, säger Johan Backeus.

Årets Kock har hållits sedan 1983. Arla var med och startade tävlingen och är i dag guldpartner.

Johan Backeus vinnarrätter i Årets Kock 2017

Tävlingsuppgift 1 – fem vegetariska smårätter
Tävlingsuppgift 1 – fem vegetariska smårätter
Purjolök, persilja och pepparrot. Fänkål, gurka och ostronbland. Ägg, blomkål och tryffel. Potatis, ängssyra och rökt tång. Svamp, krasse och hasselnöt.
Tävlingsuppgift 2 – skånsk fasan
Tävlingsuppgift 2 – skånsk fasan
Bakad fasan i smen, glaserat lår, svamp och mandelmüssli, blomkål samt skysås smaksatt med ingefära och umeshu.