Årets Kock 2018 är utsedd och för David Lundqvist blev det tredje gången gillt. Efter att ha varit i final två gånger tidigare fick han äntligen brista ut i ett segervrål.

David Lundqvist skriker ut sin glädje
David Lundqvist skriker ut sin gläje. Foto: Gustaf Månsson

Den svåraste finalen hittills

Mycket var nytt i år men vissa saker är och förblir desamma i tävlingssammanhang. Applåder, glädje och lättnad, konfettiregn och bubbel. Det kan vara omtumlande att vinna Årets Kock men David tappade inte huvudet. Efter att ha hyllats av publik och medtävlande hade David följande att säga.

Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen!

Just konkurrens är värd att notera. I år var tävlingen svårare än någonsin med riktigt höga krav på de tävlande. Slutresultatet säger allt. David vann med en endast poängs marginal. Under finalens gång sattes de tävlandes färdigheter inom många olika fält på prov. Både rena praktiska kunskaper, som att rensa pilgrimsmusslor, till mer övergripande förmågor som simultankapacitet, kommunikation och hållbarhetstänk.

David Lunqdqvist och Prins Carl Philip
David Lundqvist och Prins Carl Philip. Foto: Gustaf Månsson

Genom hela finalen är det alltså många egenskaper som är viktiga att besitta. Men kanske är en av de viktigaste ändå förmågan att hålla sig kall. Och då skadar det inte att ha rutin. Det är något som David har, både i det att han varit med i finalen flera gånger tidigare och från sin arbetsplats. Till vardags jobbar han på Grand Hôtel Saltsjöbaden, vilka satsar stort för att behålla sin plats som en av Sveriges bästa restauranger. Klientelet har genom åren bestått av framstående personer som Opec-representanter, Frank Sinatra och självaste Greta Garbo.

Med ett fullspäckat år framför sig

Fler som prisades

Karin Franssons mentorspris gick till Stefan Ekengren på Restaurang Hantverket i Stockholm. Priset delas ut i samband med finalen av Årets kock och syftar till att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar.

Bästa Commis blev Erik Norrblom. Föreningen Årets Kock delar ut det till en av assistenterna i tävlingsköken för att uppmärksamma deras arbete och uppmuntra unga i branschen.

De nya utmaningarna i Årets Kock-finalen är en direkt följd av den största moderniseringen som genomförts: Tidigare har tävlingen sträckt sig över en dag. I år var den två dagar lång. Det ställer alltså högre krav på samtliga tävlande. När vinnaren är korad lugnar det inte heller ner sig, utan nu inleds en stormig tid för David, vilket passar honom som handen i handsken.

Jag är aldrig nöjd, utan vill hela tiden gå framåt och göra nya grejer.

 

 

 

Årets Kock har hållits sedan 1983. Arla var med och startade tävlingen och är i dag guldpartner.

David Lindqvists vinnarrätter i Årets Kock 2018

David Lundqvists vinnarrätt - vegetarisk rätt
Delmoment: Vegetarisk rätt
Grillad enrisrökt rotselleri, vinägermarinerad halstrad rimskivling, puré och chips på jordärtskocka, buljong på trattkantarell, bondbönsmiso med hasselnöt och gräslöksolja. Hasselnötsemulsion och saltrostade hasselnötter, Gotlandstryffel, fänkålsblomma och timjan.
David Lundqvists vinnarrätt - tränad rätt
Delmoment: Tränad rätt
Smörstekt Bjärekyckling, krispstekt vinge och kryddbakat lår täckt med rostat skinn. Bakad och smörfriterad rotselleri med getmese, fylld med rotselleripuré. Öppen ravioli av syltad rotselleri fylld med valnötsemulsion, saltrostad valnöt och syrat äpple. Sellerimarinerat gravensteineräpple och frasigt sellerichips. Blankad sky på rostad kycklingbuljong. Spansk körvel och krondill.
David Lundqvists vinnarrätt - hemlig utmaning
Delmoment: Hemlig utmaning
På lördagen presenterades de återstående för ett hemligt matlagningsmoment. David gjorde denna hummeranrättning som var bäst i klassen.
vinnarrätt - lammrätt
Delmoment: Rätt på lamm
Kolgrillad lammytterfilé med rostad peppar. Gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg. Syrad och halstrad blodriska och kålrotspuré. Gotlandslinser, lammsky med brynt smör.
David Lundqvists vinnarrätt - pilgrimsmussla
Delmoment: Rätt på pilgrimsmussla
Lätthalstrad pilgrimsmussla med fänkålsbakad romsäck, vitvinssås syrad med bergamott. Variation på svenska tomater, fänkålspuré, blodgrape och örter.