Årets Rätt 2019

Årets Rätt är ett helt nytt koncept som är framtaget av Årets Kock, David Lundqvist i samarbete med bl.a. Arla. Ambitionen är att vidareutveckla svensk matkultur och skapa nya matklassiker.

Framtagen av Årets Kock

Det är verkligen min favoriträtt och jag hoppas att den kommer bli det för många fler.

Det är ingen mindre än David Lundqvist, Årets Kock 2018, som fått i uppdrag att ta fram Årets Rätt 2019. David har i sitt arbete tagit avstamp i vad han tycker om att äta. Genom att utgå från en huvudingrediens och laborera med smaker och texturer har han tagit fram en helhet som är modern och väldigt god.

Detta är Årets Rätt

Prova Årets Rätt!

Du som vill testa Årets Rätt utan att själv behöva kladda ner händerna har chansen att göra det mellan 17 och 23 den 14 till 21 mars. Då serveras nämligen Årets Rätt på Noch & Chow i Stockholm och på Grand Hotel Saltsjöbaden där David Lundqvist är gastronomisk ledare.

Årets Rätt 2019 är Confiterad Portabello, svarta bönor, koriander och spetskål. David har jobbat med att kombinera olika texturer som frasigt, krispigt och mjukt i en upphottad taco där svenska råvaror möter rika asiatiska smaker. Vill du testa att laga till rätten? Receptet hittar du längre ner på sidan.

Klimatsmart och framtidssäker

Ett av ledorden när idén togs fram var att det skulle vara en klimatsmart rätt. Det löstes genom att David fokuserade på svenska råvaror. Vidare skulle Årets Rätt kombinera klassiska inslag och nytänkande. Resultatet skulle vara morgondagens klassiker som ska vara enkel att tillaga för både proffs och entusiaster. En långlivad favorit med andra ord.