Erbjud gästerna en ostbit före eller som dessert. Välj en ost med ett spännande och gott tillbehör eller servera tre stycken på en gång att dela vid bordet. Ost med tydlig sälta är given till den syltade pumpa. Det söta i flarnet med päron och aprikos matchar de krämiga, fylliga ostarnas karaktär. Och den gräddiga osten gör sig bra till den rökiga morotspurén med mild gräslöksolja.

Tre ostar med syltad pumpa, päronflarn och bränd morotspuré

Recept av Roland Persson

Erbjud gästerna en ostbit före eller som dessert. Välj en ost med ett spännande och gott tillbehör eller servera tre stycken på en gång att dela vid bordet. Ost med tydlig sälta är given till den syltade pumpa. Det söta i flarnet med päron och aprikos matchar de krämiga, fylliga ostarnas karaktär. Och den gräddiga osten gör sig bra till den rökiga morotspurén med mild gräslöksolja.

Gör så här

  • Syltad pumpa:

    • Skär pumpan i 2 cm bitar.  Koka upp ättika, vatten, socker, stjärnanis och skivad ingefära, rör tills sockret har smält.
    • Lägg pumpan i lagen och låt koka ca 10 min. Låt svalna och vänd ner russin och mandel. Ställ i kyl att dra ett par dagar.
  • Päronflarn:

    • Kavla ut smördegen tunt. Skär degen i 6 cm breda remsor. Mixa mandelmjöl med smör, florsocker och äggulor. Bred mandelkrämen tunt på smördegen.
    • Hyvla päronen tunt på mandolin och fördela på mandelkrämen. Baka av i ugn på 175° ca 15 min.
    • Värm aprikosmarmeladen så att den smälter och sila bort ev bitar. Pensla den varma marmeladen på päronen, låt svalna och skär i portionsbitar.
  • Bränd morotspuré med gräslöksolja:

    • Bränn morötterna så att de blir riktigt svarta runt om med en brännare. Skär morötterna i mindre bitar och koka dem mjuka i buljongen.
    • Ta upp morötterna och mixa dem slätt med smöret. Späd ev med lite av buljongen. Smaka av med salt och peppar.
    • Mixa gräslök och olja i thermomixer på 60° tills oljan är grön, sila. Servera purén i en skål, gör en grop i mitten och häll i gräslöksoljan.
    • Servera ostarna med tillbehören.