Formen av en taco är ett kul och lockande sätt att servera bakelser på. Brynt smör- och mandelkaka läggs mellan mördeg och toppas med vispad och lätt sötad schmand. Yoghurten som används i receptet hängs av i kylen, stryks sedan ut tunt, torkas och bryts i bitar, vilka används som dekoration. Vasslen tas tillvara och kokas med i en karamell.

Taco med mandelkaka och vispad schmand

Recept av Kasper Kleihs

Formen av en taco är ett kul och lockande sätt att servera bakelser på. Brynt smör- och mandelkaka läggs mellan mördeg och toppas med vispad och lätt sötad schmand. Yoghurten som används i receptet hängs av i kylen, stryks sedan ut tunt, torkas och bryts i bitar, vilka används som dekoration. Vasslen tas tillvara och kokas med i en karamell.

Gör så här

  • Mördeg:

    • Blanda mjöl, florsockret och tärnat smör i blandare med vinge.
    • Tillsätt salt och ägg, ett i taget. Låt degen sätta sig över natten i kyl.
    • Kavla ut degen och stansa ringar, ca 7 cm i diameter. Skär sedan i halvor.
    • Baka mördegen mellan silpatmattor på 165° ca 16 min.
  • Brynt smör- och mandelkaka:

    • Bryn smöret i kastrull under vispning.
    • Vispa äggvita, florsocker, mandelmjöl och citronskal i blandare med visp. Tillsätt salt och det brynta smöret i en tunn stråle.
    • Häll upp i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta och baka på 165° i 18 min.
    • Frys kakan och stansa i små ringar, ca 6 cm i diameter och dela på mitten.
  • Vasslekaramell:

    • Koka en ljus karamell på socker och vatten. Tillsätt vasslen och sjud till 106°. Låt kallna.
  • Torkad yoghurt:

    • Häng yoghurten i en silduk och låt stå i kyl ca 24 tim eller tills dess att yoghurten separerat ifrån vasslen.
    • Stryk ut yoghurten tunt på silpatmatta och torka i ugn på 55° över natten.
    • Bryt yoghurten i små flagor.
  • Vispad schmand:

    • Vispa schmanden och smaka av med vaniljsocker och lägg upp på sprits.
  • Chokladdekor:

    • Temperera chokladen, stryk tunna plattor och stansa små cirklar, ca 6 cm i diameter. Dela dem på mitten till halvor.
  • Montering:

    • Sätt ihop mördegsplattorna med den brynta smör- och mandelkakan emellan. Fäst med hjälp av lite vasslekaramell.
    • Spritsa vispad schmand längs toppen på kakan. Sätt fast chokladplattorna på sidan med lite schmand emellan.
    • Dekorer med torkad yoghurt, frystorkade hallon, ringblomsblad och bladguld.